Brazilija postavila nov črn rekord v krčenju amazonskega pragozda

0

Krčenje gozdov v brazilskem amazonskem pragozdu je v prvi polovici leta 2022 doseglo rekordno raven, je v petek sporočila brazilska vesoljska raziskovalna agencija Inpe. Največji tropski deževni gozd na svetu je od začetka leta izgubil 3750 kvadratnih kilometrov džungle, kar je najslabša številka v tem obdobju od začetka beleženja leta 2016.

Mesečni rekordi so bili preseženi tudi januarja in februarja, ko je krčenje gozdov običajno manjše, ter aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nova rekordna številka ne vključuje niti zadnjih šest dni junija, ki je bil za gozdne požare najhujši mesec v zadnjih 15 letih.

Sateliti Inpe so prejšnji mesec v Amazoniji zaznali več kot 2500 požarov, kar je največ od junija 2007, ko so jih zabeležili več kot 3500, in za 11 odstotkov več kot junija 2021.

Od začetka leta je bilo zabeleženih več kot 7500 požarov, kar je 17-odstotno povečanje glede na leto 2021 in najvišja številka po letu 2010.

“Suha sezona v Amazoniji se je komaj začela, pa že podiramo rekorde v uničevanju okolja,” je dejala predstavnica organizacije Greenpeace v Braziliji Cristiane Mazzetti.

Okoljevarstveniki in predstavniki opozicije vladi brazilskega predsednika Jaira Bolsonaroja očitajo, da njegova politika spodbuja velika podjetja k uničevanju okolja. Bolsonaro namreč spodbuja rudarsko in kmetijsko dejavnost na zaščitenih območjih.

Kritiki mu očitajo tudi, da podpira nekaznovanost iskalcev zlata, kmetov in trgovcev z lesom, ki so vpleteni v nezakonito krčenje gozdov. Po podatkih nevladne organizacije Climate Observatory je glavni vladni organ za varstvo okolja lani porabil le 41 odstotkov svojega proračuna za nadzor.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen