Afriška unija, ki združuje 55 držav “črne celine”, beleži 20 let obstoja

0

Afriška unija (AU), ki združuje 55 držav te celine, obeležuje 20 let obstoja. Ustanovljena je bila leta 2002 v južnoafriškem Durbanu kot nadgradnja Organizacije afriške enotnosti (OAE), ki je med letoma 1963 in 1999 predstavljala izraz vseafriške vizije o združeni, svobodni in suvereni Afriki.

Maja 1963 se je 32 voditeljev neodvisnih afriških držav sestalo v etiopski prestolnici Adis Abeba, kjer so podpisali listino o ustanovitvi prve afriške celinske institucije po začetku osamosvajanja afriških držav izpod kolonialnih velesil.

V njej so se zavezali k priznanju, da so svoboda, enakost, pravičnost in dostojanstvo bistveni cilji, v skladu s katerimi se lahko uresničijo legitimne težnje Afričanov, ki bodo presegle etnične in nacionalne razlike.

Vodilna filozofija organizacije je bila panafrikanizem, medtem ko so bili njeni glavni cilji osvoboditi celino preostalih vplivov kolonizacije in apartheida, spodbujanje solidarnosti in enotnost, varovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti držav, kot tudi spodbujanje mednarodnega sodelovanja in razvoja.

Voditelji držav OAE so 9. septembra 1999 sprejeli deklaracijo iz Sirte, v kateri so pozvali k ustanovitvi AU, da bi s tem pospešili proces povezovanja na celini in Afriki omogočili, da v svetovnem gospodarstvu zasede mesto, ki ji pripada.

Poleg tega so želeli olajšati soočanje z večplastnimi socialnimi, gospodarskimi in političnimi problemi, ki so se v nekaterih afriških državah dodatno poglobili po zaslugi negativnih vidikov globalizacije.

Do uradne ustanovitve AU pa je prišlo šele leta 2002 v Durbanu v Južnoafriški republiki. Povod je bilo soglasje afriških voditeljev o tem, da je treba za uresničitev afriškega potenciala preusmeriti pozornost z boja za dekolonizacijo celine na večje sodelovanje med državami, pospešitev rasti in gospodarskega razvoja.

AU tako od samega začetka vodi vizija integrirane, uspešne in mirne Afrike, ki jo vodijo njeni državljani in predstavlja dinamično silo v svetu.

AU zajema vse države Afrike, z izjemo avtonomnih mest Melila in Ceuta ter eksklave Velez de la Gomera, ki pripadajo Španiji, kot tudi otokov ob afriški obali, ki so integralni del držav iz drugih kontinentov. Trenutno so zaradi državnih udarov iz unije suspendirani Mali, Sudan, Burkina Faso in Gvineja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen