Zvečer in ponoči možna krajevna neurja s točo, za severni in jugozahodni del Slovenije izdano oranžno opozorilo

0

Zvečer in v noči na ponedeljek bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z močnimi nalivi in sunki vetra, pojav toče ni izključen, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Ta je zato za severno polovico in jugozahodni del države za zvečer in v noči na ponedeljek izdala oranžno vremensko opozorilo.

Od zahoda se nam bliža nevihtna fronta, ki je bila zgodaj popoldne še nad Švico in zahodno Avstrijo in bo naše kraje prešla ponoči. Pri nas je to popoldne ozračje precej pregreto, tudi vlage je veliko in že pred samo fronto lahko zvečer in v prvem delu noči nastanejo nevihte predvsem v severovzhodni in jugozahodni Sloveniji. Sama vremenska fronta pa nas bo z nevihtami dosegla in prešla okoli polnoči ali kakšno uro zatem, je za STA prihodnje vremensko dogajanje opisal dežurni meteorolog na Arsu Janez Markošek.

Nekatere nevihte bodo močnejše, spremljali jih bodo močni nalivi, tudi sunki vetra, možna bo tudi toča. Nevihte se bodo pomikale od zahoda proti vzhodu. Če bo kakšno nevihto iznad Italije zaneslo nad našo Obalo, nekje malo po polnoči, bo v tem primeru tam zapihal tudi kratkotrajen, ampak okrepljen severni do severozahodni veter, je dodal Markošek.

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 27 do 33 stopinj Celzija. Do ponedeljka zjutraj se bo vreme umirilo, čez dan se bo zjasnilo.

Ob močnejših nevihtah lahko zvečer in v noči na ponedeljek hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke v več delih države. Ob tem lahko pride do razlivanj, meteorne in zaledne vode lahko na manjših območjih tudi poplavijo, pa Arso opozarja v danes izdanem hidrološkem poročilu.

Pri nas imamo sicer letos maja in junija kar pogoste prehode nevihtnih front, ki so v minulih dneh predvsem zaradi spremljajoče toče že povzročile precejšnjo škodo v kmetijstvu na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju.

Tudi v bližnji prihodnosti pričakujemo še en prehod nevihtne fronte, in sicer v torek, potem pa mogoče še v četrtek. Današnji izračuni vremenoslovcev za naprej pa kažejo, da bi po četrtku sledilo daljše obdobje brez neviht, je še povedal Markošek.

Jutranja temperatura večine rek po državi je med 8 in 21 stopinj Celzija, morje ob slovenski obali ima dobrih 23 stopinj, še navaja hidrološko poročilo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen