[Živeli zadeti funkcionarji!] Vlada ne podpira predloga zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge

1

Vlada je na današnji seji sprejela mnenje o predlogu zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je v DZ vložila poslanska skupina SDS. Vlada ne podpira predloga, saj pretirano posega v zasebnost posameznika, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Po navedbah vlade bi lahko bila takšna ureditev pri presoji ustavnosti sporna, zlasti ob odsotnosti prostovoljne privolitve funkcionarja k testiranju. Poleg tega pa vlada ocenjuje, da predlog zakona ne rešuje celovite problematike vseh psihoaktivnih snovi, ki lahko vplivajo na vestno, nepristransko in kakovostno opravljanje nalog funkcionarjev.

S predlogom zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge se določa obveznost testiranja funkcionarjev na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacija in postopek testiranja ter objava poročila o ugotovitvah testiranja. Predlagatelji utemeljujejo predlog zakona s tem, da je njegovo sprejetje neizogibno zaradi odgovorne politike oziroma odgovornosti funkcionarjev pri opravljanju njihovih funkcij in preglednosti njihovega delovanja, so povzeli v vladi.

Cilj predlaganega zakona je po mnenju SDS zagotavljanje transparentnosti delovanja funkcionarjev in preventivno delovanje na področju prepovedanih drog ter posledično z njihovim prometom ter koruptivnimi dejanji. Namen zakona je urediti obveznost testiranja za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja, so zapisali v SDS.

Testirani bi torej bili poslanci DZ, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, “katerih pričakovano ravnanje je, da opravljajo naloge vestno, nepristransko in kakovostno”, so navedli v predlogu.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Bivši funkcionarji so bolj naklonjeni alkoholu.( Breznik, Vizjak itd) Pa vseeno niste predlagali sličnega zakona.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen