Pod pelješkim mostom danes zaplula prva križarka in se zasidrala v Neumu

0

Pod pelješkim mostom je danes zjutraj zaplula prva križarka in se zasidrala v Neumu v Bosni in Hercegovini. Križarka Bollete je največja ladja v zgodovini, ki je priplula v morske vode BiH. Prebivalci Neuma so ladjo, na kateri je več kot 1000 potnikov, pričakali z nasprotovanjem, ker da ogroža morski ekosistem, poroča bosanski časnik Dnevni Avaz.

Križarka Bolette je dolga 237 metrov in široka 32,5 metra. Ima 12 palub in lahko sprejme do 1380 potnikov.

Gre za prvo veliko ladjo, ki je zaplula pod novozgrajenim mostom Pelješac. Hkrati gre tudi za prvi test prehoda velike ladje pod tem mostom, piše regionalni hrvaški spletni portal Dubrovački dnevnik.

Ladja je na najvišji točki visoka 48,1 metra, najvišja dovoljena višina za ladje, ki bodo plule pod pelješkim mostom, pa je 55 metrov. Most Pelješac bodo uradno odprli 26. julija.

Križarka Bollete je preizkus tudi za priljubljeno letoviško mesto v BiH Neum. Predsednica občinskega sveta Neum Daniela Matić je prihod ladje označila kot nedopusten. “Neum ni pristanišče in velike ladje v tem zalivu nimajo kaj delati,” je dejala. “Prihod te in podobnih ladij v Neumski zaliv pomeni samodejno ogrožanje ekosistema in onesnaževanje, ki bo povzročilo veliko škodo Neumu,” je dodala.

Križarka je v Neum priplula iz Kotorja v Črni gori, zasidrana pa bo sredi Neumskega zaliva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen