Nemški bundesrat potrdil spremembo ustave za oblikovanje 100-milijardnega sklada za vojsko

0

Zgornji dom nemškega parlamenta ali bundesrat je danes soglašal s spremembo ustave, ki odpira pot prelomnemu 100-milijardnemu skladu za modernizacijo oboroženih sil. Predlog je po dogovoru med levosredinskimi koalicijskimi strankami in konservativno opozicijo prejšnji teden dosegel potrebno dvotretjinsko večino v bundestagu.

Za spremembo ustave je bila potrebna tudi dvotretjinska večina v bundesratu, v katerem sedijo predstavniki nemških zveznih dežel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Denar bo v naslednjih letih namenjen nakupu boljše opreme za oborožene sile. To vključuje letala, tanke in strelivo, pa tudi osebno opremo vojakov, kot so naprave za nočno gledanje ali radijske postaje. Nemčija bo tako s pomočjo sklada v večletnem povprečju dosegla cilj porabe dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo, kot to od članic zahteva zveza Nato.

Ker je sklad oblikovan zunaj obstoječega državnega proračuna, je bilo treba sprejeti ustrezne ustavne spremembe, ki bodo vladi dale podlago za dodatno zadolževanje. Trenutno to omejuje t. i. zlato pravilo o uravnoteženosti javnih financ.

Nemški kancler Olaf Scholz je sicer poseben 100-milijardni sklad za modernizacijo vojske napovedal le nekaj dni po ruski invaziji na Ukrajino februarja, pri čemer je odločitev označil za prelomnico v zgodovini države.

Zaradi dediščine druge svetovne vojne so bili Nemci desetletja zadržani glede financiranja svojih oboroženih sil, a politiki menijo, da je sedaj, zlasti zaradi vojne v Ukrajini, čas za novo poglavje nemške vojske.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen