Levičarji izbrali svojo kandidatko: Nataša Pirc Musar v tekmo za predsednico republike, Marta Kos je (zelo verjetno) out

1

Pravnica Nataša Pirc Musar se podaja v boj za mesto predsednice države, je napovedala na današnji novinarski konferenci. Kandidaturo bo vložila s podpisi volivcev, jo pa že zdaj javno podpira več posameznikov iz različnih sfer družbe, med drugim tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk.

Gonilo njenega dela bo, če bo izvoljena, moč strniti v stavek: “Ne bom tiho,” je ob današnji najavi kandidature poudarila Pirc Musarjeva. Kot pojasnjuje, se namreč že vse svoje življenje ukvarja s temeljnimi človekovimi pravicami in temelji pravne države, prav predsedniška funkcija pa je po njenem mnenju tista, kjer je boj za obe omenjeni področji poudarjen.

Pirc Musarjevo so, kot je danes spomnila, že velikokrat vabili, da vstopi v politiko, a je vsakič znova zatrjevala, da je za to premlada, poudarja predsedniška kandidatka. Zatrjuje tudi, da se v izvršilni veji oblasti ne vidi, saj je treba ob tem včasih sprejemati tudi “gnile kompromise”.

Že nekaj let pa v njej tli želja, da bi lahko v slovenskem družbenem in političnem prostoru lahko še kaj naredila, zato ocenjuje, da ji je funkcija predsednice države pisana na kožo.

Kandidaturo bo vložila s podpisi volivcev, v skladu z zakonom jih mora zbrati 5000. Kot še poudarja Pirc Musarjeva, ne bo pristala na to, da bi postala strankarska kandidatka, ne bo pa odklonila pogovorov o morebitni podpori s kakšno od strank.

Pirc Musarjevo sicer pri kandidaturi podpira 14 posameznikov iz različnih sfer družbe, ob nekdanjih predsednikih Kučanu in Türku še igralki Milena Zupančič in Nataša Barbara Gračner, pevka Alenka Godec, pisatelj Tadej Golob, članica SAZU in profesorica prava Alenka Šelih, dolgoletni televizijski voditelj in novinar Slavko Bobovnik, nekdanji košarkar Boštjan Nachbar, humanitarke Ninna Kozorog, Biserka Marolt Meden in Anita Ogulin, nekdanji predsednik DZ Pavel Gantar ter pravnik in humanitarec Dragan Petrovec.

Pirc Musarjeva je sicer danes kot prva uradno napovedala kandidaturo za predsednico države, med možnimi kandidati se omenja tudi podpredsednico največje vladne stranke Gibanja Svoboda Marto Kos – njeno kandidaturo bodo v ponedeljek obravnavali na kongresu stranke -, pa tudi nekdanjega premierja Mira Cerarja, nekdanjega ministra za zunanje zadeve Iva Vajgla in kočevskega župana Vladimirja Prebiliča.

A zelo verjetno je Marta Kos out, saj na levi strani ne bodo v predsedniško bitko pošiljali dveh znanih ženskih imen. Še zlasti, ker sta Pirc Musarjevo podprla oba bivša rdeča predsednika.

Število komentarjev: 1
  1. mirror pravi

    Glede na to, da opozicija nima niti najmanjše možnosti za prevzem funkcije predsednika države, je zanjo najbolje da ukrepa diplomatsko in ne predlaga nikogar. Če bo predlagala kandidata, bo takoj deležen medijskega pogroma, prav tako bo na udaru tudi opozicija. Če pa kandidata ne bo, MSM zmanjka rdeče niti in goriva. Naj se levi stepejo med seboj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen