Stališče MO SDS Maribor do Arsenovičevega fizičnega nasilja nad mladoletnikom: Zagovarjamo ničelno toleranco do nasilnih dejanj, župan Arsenovič mora odstopiti!

0

Izjava MO SDS Maribor: “Pisno vabilo, ki so ga prejeli vodje svetniških skupin s strani vodje kabineta, ga. Vračko, na koordinacijo, ki jo sklicuje župan v četrtek, 12.5.2022, se v svetniški skupine SDS, ne nameravamo udeležiti. V tem  mandatu je župan na koordinacijo vabil vodje svetniških skupin in samostojne svetnike, ki so podpisniki koalicijske pogodbe. Naša svetniška skupina ni podpisnica koalicijske pogodbe in do sedaj /razen morda 1 x preteklem mesecu/,  za koordinacije pri županu, tudi ni prejemala vabil, zato se jih tudi ni udeleževala. Preseneča nas tokratno povabilo k sodelovanju in predstavitvi gradiv, ki bodo obravnavane na naslednji seji MS MOM.

Pričakovali smo, da bo župan ob vseh pozivih svojih kolegov, podpisnikov koalicijske pogodbe in nas ostalih, vseeno pripoznal svojo politično odgovornost za dejanje domnevnega nasilja nad mladoletnikom, ki je trenutno predmet vložene kazenske ovadbe. Seveda bodo pristojni organi o tem presojali s pravnega vidika, obstaja pa moralno-etični vidik in politična odgovornost tako župana in tudi vseh nas, ki so nas občani in občanke izvolili, da zastopamo njihove interese v MS MOM, ki zaradi navedenih dejstev moramo imeti  ničelno toleranco do vsakršne oblike nasilja. V svetniški skupini SDS smo svoje stališče, da zagovarjamo ničelno toleranco do takšnih dejanj, predstavili županu in širši javnosti, tudi vam – predstavnikom medijev. Naše stališče je podobno stališču, ki ga je v svoji izjavi o nasilju podal Varuh človekovih pravic, ki je dejal: “Pojav nasilja je namreč odvisen od tega, kako družba nanj reagira. Če tako vedenje obsodimo in sankcioniramo, ga s tem zmanjšujemo in ustavljamo. Če pa ga toleriramo, minimaliziramo ali spregledamo, pa nasilnežem dajemo dodatno moč.” 

Mariborski župan Saša Arsenovič mora odstopiti!

Del mariborskih mestnih svetnikov iz vrst opozicije se je danes s podpisom izjave zavezal ničelni toleranci do vsakršne vrste nasilja in ob tem zaradi nedavnega incidenta z mladoletnikom ponovno pozval župana Sašo Arsenoviča k odstopu. Župan zadeve danes ne komentira, je pa že prej povedal, da ne bo odstopil.

“Kot politiki, kot najvišji predstavniki našega mesta, kot občani in kot ljudje imamo odgovornost in dolžnost, da opozarjamo na družbene norme in dogajanje v družbi,” je v skupni izjavi pred poslopjem Mestne občine Maribor povedal mestni svetnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič.

“Skupina mestnih svetnikov se nas je odločila, da pustimo ob strani strankarske ali druge medsebojne razlike, politične položaje ter različna mnenja in pri tako pomembnih družbenih normah, kot je ničelna toleranca do nasilja, pokažemo enotnost. Zato smo pripravili izjavo, ki ob izostanku sprejetega kodeksa za lokalne funkcionarje izraža našo skupno voljo o ničelni toleranci do vsakršnega nasilja pri opravljanju naše funkcije kot tudi v zasebnem življenju,” je dodal.

Pridružili so se mu mestni svetniki Liste Franca Kanglerja (NLS), SDS, Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR), Stranke mladih – Zeleni Evrope in samostojni svetnik Miha Recek. V 45-članskem mestnem svetu zasedajo skupno 18 sedežev.

Ob tem po besedah Igorja Jurišiča iz Stranke mladih – Zeleni Evrope ponovno pozivajo Arsenoviča, da odstopi in 21. junija, ko ne bodo več potrebne nadomestne volitve, prepusti vodenje mesta enemu od podžupanov do rednih volitev konec tega leta.

V mestnem svetu bodo sami sicer po besedah Milana Mikla (NLS) delovali kot do sedaj, torej kot “konstruktivna opozicija”, saj menijo, da so v prvi vrsti odgovorni občankam in občanom. Se pa ne bodo udeležili sestanka vodij vseh svetniških skupin, ki ga je za danes popoldne sklical župan. “Prej nas nikoli ni povabil, tudi ob sprejemanju tako pomembnih dokumentov, kot je občinski proračun, zato tudi zdaj ne vidimo potrebe za to,” je dodala predstavnica SDS Vladimira Cokoja.

Kot so za STA povedali v županovem kabinetu, gre pri za danes sklicanem sestanku za redni sestanek pred sejo mestnega sveta, ki bo 26. maja.

Arsenovič danes ni bil dosegljiv za komentar, je pa pred dnevi za Radio Maribor znova poudaril, da ne bo odstopil, ker da ni kriv. Že pred tem je izgubil večino v mestnem svetu, saj mu je odrekla podporo Lista kolesarjev in pešcev, njegovo dejanje je obsodila tudi SD.

Mariborski župan naj bi po trditvah očeta mladoletnika 17. aprila fizično obračunal s 13-letnim fantom in ga pri tem lažje telesno poškodoval. Arsenovič je izrazil obžalovanje zaradi svojega odziva na ravnanje mladoletnika, se opravičil vsem vpletenim in javnosti ter dodal, da je fanta samo prijel za roke, da bi ustavil njegovo neprimerno obnašanje.

Oče je prijavil napad policiji in podal predlog za pregon zoper župana zaradi domnevnega kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen