Pred skupnim odborom DZ predlog spremembe zakona o vladi

0

Skupni odbor DZ bo na današnji seji obravnaval predlog sprememb zakon o vladi, ki so ga v parlamentarni postopek vložile stranke na novo nastajajoče koalicije Gibanje Svoboda, SD in Levica. Po predlogu zakona bo novo vlado sestavljalo 19 ministrstev in en vladni urad. Poslanci bodo o predlogu zakona dokončno odločali na izredni seji DZ v sredo.

Vlado bodo sestavljala ministrstvo za finance, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za varstvo narave in prostor, ministrstvo za podnebje in energijo, ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in ministrstvo za kulturo.

Poleg 19 ministrstev bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Predlagatelji sprememb zakona so prepričani, da bo reorganizacija ministrstev zagotavljala večjo učinkovitost in lažje izvajanje zastavljenih politik ter programov nove vlade oziroma vladne koalicije, piše v predlogu.

Najverjetnejši mandatar Robert Golob pa je že napovedal, da bo vlada imela tri podpredsednike, poleg prvakov SD Tanje Fajon in Levice Luke Mesca bo to še Danijel Bešič Loredan, sicer kandidat za ministra za zdravje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen