Nemški tožilci zahtevajo 5 let zapora za 101-letnega paznika v koncentracijskem taborišču

1

Nemško tožilstvo je danes zahtevalo pet let zapora za 101-letnega nekdanjega stražarja nacističnega koncentracijskega taborišča Josefa Schütza, ki je najstarejša oseba obtožena sodelovanja pri izvedbi holokavsta. Schütz je zanikal svojo vpletenost v umore 3518 zapornikov v taborišču Sachsenhausen, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilci v nemški zvezni deželi Brandenburg trdijo, da je obtoženi “zavestno in prostovoljno” sodeloval pri zločinih kot paznik v taborišču. Ugotovili so tudi, da so dokazi navedeni v obtožnici, v celoti potrjeni, je za AFP povedala tiskovna predstavnica sodišča.

Obtožbe proti Schützu vključujejo pomoč pri usmrtitvi sovjetskih vojnih ujetnikov s streljanjem in umoru ujetnikov z uporabo strupenega plina ciklon B. Schütz je na navzkrižnem zaslišanju o svojem delu v taborišču zanikal, da bi vedel, kaj se je tam dogajalo. Vztrajal je tudi pri trditvi, da “ni storil popolnoma ničesar”.

Med sojenjem bo Schütz ostal na prostosti. Tudi če bo obsojen, je glede na njegovo starost zelo malo verjetno, da bo dejansko pristal za zapahi.

Thomas Walther, ki zastopa civilne tožnike, je za AFP povedal, da je sojenje pomembno tudi v tem poznem času. “Pomembno je dati zgled. Po desetletjih napak je zelo previden postopek pokazal, da se je nemško pravosodje nekaj naučilo,” je dodal Walther.

V taborišču Sachsenhausen v bližini mesta Oranienburg je bilo med letoma 1936 in 1945 zaprtih več kot 200.000 ljudi, med njimi Judje, Romi, nasprotniki nacističnega režima in homoseksualci.

Po podatkih Spominskega centra in muzeja Sachsenhausen je v taborišču zaradi prisilnega dela, umorov, medicinskih poskusov, lakote ali bolezni umrlo več deset tisoč zapornikov, še navaja AFP.

Število komentarjev: 1
  1. linke pravi

    O deutschland , deutschland meine liebe reich , wohin gehts du.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen