Dr. Milan Zver: Transnacionalne liste pomenijo korak proti večji centralizaciji Evropske unije

0

(4. maj 2022) Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so včeraj sprejeli zakonodajno samoiniciativno poročilo, s katerim želijo prenoviti pravila o evropskih volitvah. Zakonodajni osnutek so poslanke in poslanci potrdili s 323 glasovi za, 262 proti in 48 vzdržanimi glasovi, spremljajočo resolucijo pa so sprejeli s 331 glasovi za, 257 proti in 52 vzdržanimi glasovi.

Po sistemu, ki ga predlagajo evropske poslanke in poslanci, bi vsak volivec imel dva glasova: enega na volitvah evropskih poslancev v nacionalnih volilnih enotah in enega v enotnem evropskem volilnem okrožju z 28 dodatnimi sedeži. Da bi zagotovili uravnoteženo geografsko zastopanost na teh listah, bi države članice glede na število prebivalcev razdelili v tri skupine. Kandidate iz teh skupin bi sorazmerno uvrstili na liste. Vseevropske liste kandidatov bi predložili evropski volilni subjekti, kot so koalicije nacionalnih političnih strank in/ali nacionalna združenja volivcev ali evropske politične stranke. Po predvideni spremembi zakonodaje, bi bil ustanovljen nov evropski volilni organ, ki bi nadzoroval postopek in zagotavljal skladnost z novimi pravili.

Novi predlog Evropskega parlamenta med drugim torej prinaša uvedbo vseunijskih oz. transnacionalnih list.  Ideja, da bi na evropskih volitvah imeli transnacionalne evropske liste sicer ni nova in je že dolgo pomembno evropsko politično vprašanje.  Po tem sistemu bi, kot že navedeno, vsak volivec imel dva glasova: enega na volitvah evropskih poslancev v nacionalnih volilnih enotah in enega v enotnem evropskem volilnem okrožju z 28 dodatnimi sedeži.

“Sam menim, da bi transnacionalne liste še povečale prepad med evropskimi institucijami in ljudmi. Ljudje večinoma ne poznajo dovolj in ne volijo niti kandidatov iz svojih držav, zdaj pa naj bi glasovali za premalo poznano listo, ki bi jo oblikovali v Bruslju? Kako se bo lahko npr. finski poslanec poistovetil ali komuniciral z državljanom iz Portugalske ali Slovenije?” se je v razpravi vprašal evropski poslanec dr. Milan Zver.  Dodal je, da je v časih krize, ko je zaznati tudi več evroskepticizma, “zelo nevarno postavljati takšne unitaristične koncepte, saj porajajo nasprotne skrajnosti.”

“O predlogu Evropskega parlamenta bo sedaj odločal še Evropski svet, za katerega upam, da bo prepoznal, da transnacionalne liste pomenijo korak proti večji centralizaciji Evropske unije, pri kateri bodo na kratko zopet potegnile majhne države članice,” je še opozoril evropski poslanec dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen