Kijev prebivalce vzhodne Ukrajine pozval k takojšnji evakuaciji

0

Ukrajinske oblasti so prebivalcem vzhodnih regij države danes sporočile, naj se nemudoma evakuirajo, saj jim v nasprotnem primeru grozi smrt. Poziv oblasti prihaja v luči strahu pred ponovnimi ruskimi napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Guvernerji regij Harkov, Lugansk in Doneck pozivajo prebivalce, naj zapustijo ta ozemlja, in storijo vse, da bi evakuacija potekala organizirano,” je podpredsednica vlade Irina Vereščuk zapisala na Telegramu.

Poziv k nujni evakuaciji prihaja v času, ko Ukrajina trdi, da so se ruske sile po prvotnem umiku z območja Kijeva prerazporedile, da bi začele novo ofenzivo na vzhodu države.

Prav tako je podpredsednica vlade prebivalce opozorila, naj sodelujejo z oblastmi, saj jim Kijev po ruskem napadu ne bo mogel pomagati. “Evakuirati se je treba zdaj, saj bodo pozneje ljudje pod ognjem in jim bo grozila smrt. Ničesar ne bodo mogli storiti, prav tako pa jim mi ne bomo mogli pomagati,” je dodala.

Kremelj je že izjavil, da je zavzetje ukrajinskega Donbasa zdaj prednostna naloga ruske vojske. Zveza Nato pa meni, da želi Moskva prevzeti nadzor nad celotnim območjem Donbasa na vzhodu Ukrajine, da bi s tem ustvarila koridor do že priključenega Krima.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen