Dr. Milan Zver: Ključna naloga vseh nas je integracija ukrajinskih mladostnikov v normalno življenje

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sodeloval pri razpravi o zaščiti otrok in mladih, ki zaradi vojne v Ukrajini bežijo v EU. Poslanec je tudi sopodpisal istoimensko resolucijo Evropskega parlamenta, o kateri pa bodo poslanci glasovali danes.

“Rad bi samo poudaril, da imajo države članice in tudi nekateri evropski programi, vključno s programom Erasmus+, ki bo moral nekatere postavke tudi prestrukturirati, pri begunskih otrocih in mladostnikih iz Ukrajine, veliko vlogo,” je uvodoma dejal evropski poslanec in dodal: “Gre namreč za to, da tudi Erasmus+ lahko veliko pomaga, ne samo tistim beguncem, ki pridejo v Evropo, ampak vsem mladim in otrokom, ki so razseljene osebe tudi znotraj Ukrajine.”

“Rad bi poudaril, da je ključna naloga vseh nas integracija teh mladostnikov v normalno življenje. To je ključno za njihovo preživetje,” je izpostavil evropski poslanec.

Prav tako je dejal, da imamo v Evropi dobre izobraževalne sisteme, ki lahko veliko pomagajo. “Rad bi navedel  primer iz Slovenije – ko so osnovnošolski otroki in mladostniki iz Ukrajine že drugi dan šolanja v Sloveniji brez težav spregovorili nekaj besed v slovenskem jeziku. In verjamem, da je tako tudi v drugih okoljih kamor mladi pridejo,” je povedal dr. Zver.

“Delovanje Erasmus+ je potrebno razširiti, ne samo znotraj EU, ampak tudi znotraj Ukrajine. Mislim, da nas pri tem čaka še več težkih nalog,” je razpravo zaključil evropski poslanec. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen