Vladni predstavniki ob obisku severnega dela osrednjeslovenske regije o več izzivih

0

Vladni predstavniki so se danes v okviru obiska severnega dela osrednjeslovenske regije mudili v več podjetjih, ustanovah in zavodih. Z njihovimi predstavniki so naslovili vrsto izzivov tega dela države. Regija sicer velja za najbolj razvito in gosto poseljeno, njen severni del pa je bolj razvit od južnega.

Obisk v severnem delu osrednjeslovenske regije je vlada začela z delovnim posvetom v Medvodah, v ospredju katerega je bilo v luči dražjih energentov med drugim tudi zagotavljanje nemotene oskrbe z njimi. Počivalšek je zagotovil, da ima Slovenija dovolj rezerv naftnih derivatov in da nas malo daljše težave pri oskrbi ne bodo prizadele.

Tudi premier Janez Janša se je na zaključni tribuni v Kamniku, ki so se je udeležili tudi župani, gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v regiji, dotaknil aktualnih razmer v Ukrajini in posledic vojne. Kot je dejal, bo v naslednjih dveh do treh dneh jasno, če bo EU sledila ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte. Od tega bo po njegovih besedah odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino.

Napovedal je, da bo naslednjih nekaj tednov glede oskrbe in cen energentov, surovin in hrane precej turbulentnih. A kot je dejal, v Sloveniji “ne bomo niti lačni niti brez elektrike”.

Janša je sicer obiskal tudi Institut Jožef Stefan ter podjetji Cosylab in Pekarno Pečjak. Še pred delovnim posvetom v Medvodah se je srečal z županom Nejcem Smoletom, popoldne pa še z županom Kamnika Matejem Slaparjem.

V regiji, v kateri je 25 občin, v njih pa 43 odstotkov vseh podjetij v državi in 38 odstotkov vseh zaposlenih, je severni del bolj razvit, v prihodnje pa bo treba po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška raznolikost med južnim in severnim delom nekako izravnati. Gospodarski minister je sicer obiskal več podjetij v Ljubljani in Dolu pri Ljubljani, med drugim podjetje Zelinka in Zarja elektronika.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je spregovoril o načrtovani selitvi notranjega ministrstva ter nekaterih njegovih uprav na območje Litostroja v Ljubljani. To bo po njegovih besedah eden eden izmed največjih projektov ministrstva v obdobju samostojne Slovenije. Hojs si je ogledal tudi vajo letalske enote policije in specialne enote v hangarju v Šentvidu.

Minister za obrambo Matej Tonin je medtem obiskal prostovoljni gasilski društvi Moste in Nevlje, že v ponedeljek pa je obiskal Vojašnico Edvarda Peperka.

Občino Vodice je obiskal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, z županom Acom Francem Šuštarjem pa je razpravljal o projektih in njihovem financiranju. Dotaknil se je tudi vprašanja zaprtja odlagališča odpadkov Suhadole in izrazil prepričanje, da bo zgodba kmalu zaključena.

Ob delovnem kosilu v vodiški občini je Vizjak z ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonkom Černačem ter županom Šuštarjem med drugim razpravljal o projektu odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju vodonosnika Ljubljanskega polja.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je obiskal podjetji Jata Emona in Zeleni zabojček ter mesarijo Avbelj. V pogovoru se je s sogovorniki dotaknil tudi trenutnih razmer glede samooskrbe Slovenije zaradi vojne v Ukrajini. Minister je izpostavil, da ima lahko vojna vpliv na rast cen.

Z nevladnimi organizacijami se je sestal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Na srečanju so nevladniki izpostavili izzive, s katerimi so se predvsem zaradi pomanjkanja digitalnih znanj in orodij soočali v času epidemije covida-19. Minister jim je zagotovil, da bodo nevladnim organizacijam pomagali s finančnimi spodbudami za njihov razvoj in profesionalizacijo.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je obiskal višje in okrožno sodišče v Ljubljani in ljubljansko okrožno tožilstvo. Seznanili so ga z izzivi, s katerimi se srečujejo, in mu posredovali povratne informacije o uresničevanju zakonodaje v praksi.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je med drugim obiskal Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani in grad Zaprice v Kamniku ter si v Ljubljani ogledal nove prostore Arhiva RS in Muzeja slovenske osamosvojitve.

Ministrstvo v osrednjeslovenski regiji na področju nepremične kulturne dediščine v obdobju 2021-2022 za obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela namenja 622.300 evrov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je med drugim obiskala Onkološki inštitut v Ljubljani in se seznanila z izobraževalno in raziskovalno dejavnostjo inštituta ter s projektom Smartgene.si, ki ga finančno podpira tudi vlada preko resornega ministrstva za znanost.

Vladni predstavniki so se v okviru regijskega obiska mudili v 11 občinah – to so Kamnik, Komenda, Vodice, Medvode, Mengeš, Trzin, Domžale, Dol pri Ljubljani, Moravče, Lukovica in Ljubljana.

Do vladnega odnosa ob obisku tega dela regije pa je bil kritičen ljubljanski župan Zoran Janković, ki na tribuno ni bil povabljen. Na svoji redni novinarski konferenci je dejal, da sta z vodstvom občine pred obiskom stik navezala le dva ministra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen