V napadih na Harkov uničena tudi zgradba s slovenskim konzulatom

0

V napadu ruske vojske na ukrajinsko mesto Harkov je bila danes poškodovana tudi zgradba, v kateri je slovenski konzulat, je na Twitterju zapisalo slovensko zunanje ministrstvo. Po navedbah ministrstva uslužbenci konzulata v napadu niso bili poškodovani.

“Žal smo bili obveščeni, da je bil v enem izmed vojaških napadov na mesto Harkov uničen tudi konzulat Republike Slovenije v Ukrajini. Obsojamo to nezaslišano dejanje Ruske federacije in agresijo nad Ukrajino,” so zapisali na MZZ.

Uslužbenci konzulata, ki ga vodi častni konzul Anatolij Bondarenko, v napadu po navedbah MZZ niso bili ranjeni.

Da je bilo uničeno poslopje s slovenskim konzulatom, je na Twitterju že pred tem sporočil veleposlanik EU v Ukrajini Matti Maasikas. “Kot ‘kolateralna diplomatska škoda’ je bil uničen tudi slovenski konzulat v Harkovu,” je tvitnil.

Na uničenje stavbe slovenskega konzulata se je odzval tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša. “Enak pristop smo doživeli od jugoslovanske komunistične armade pred 30 leti. Ni delovalo, gospod Putin. Tudi danes v Ukrajini ne bo. Ne morete premagati združenega in pogumnega naroda,” je na Twitterju v angleščini objavil Janša.

Odzvala se je tudi predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon. Prav tako na Twitterju je zapisala, da ostro obsoja nadaljevanje “barbarske Putinove agresije nad Ukrajino! Nezaslišano”.

Ruske sile so danes izvajale intenzivne napade na drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Po navedbah ukrajinske reševalne službe je bilo v letalskem napadu na stanovanjsko stavbo ubitih najmanj osem ljudi, šest pa ranjenih. O napadih na Harkov, ki so zahtevali smrtne žrtve, so poročali že pred tem.

Slovenija ima poleg tistega v Harkovu še konzulata s častnim konzulom v Žitomirju in Odesi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen