Slovenska karitas za prebivalce Ukrajine zbira tudi materialno pomoč

0

Slovenska karitas, ki je doslej za najnujnejšo pomoč prizadetim v konfliktu v Ukrajini zbrala 56.100 evrov, ki jih bo danes posredovala karitasu v Ukrajini, bo od danes zanje zbirala tudi materialno pomoč, so danes sporočili iz Slovenske karitas.

Materialno pomoč v hrani, vodi, higienskih pripomočkih in oblačilih bodo po slovenskih regijah zbirali v skladiščih škofijskih Karitas, in sicer v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Kontaktne številke so objavljene na spletni strani karitas.si.

Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali tudi v označenih vozičkih po trgovskih centrih.

Zbirali bodo predvsem suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko ipd.), higienske pripomočke (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, zobna pasta in ščetke, ženski vložki), higienske robčke in plenice, vodo v plastenkah, oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice ter spalne vreče.

Zbrane izdelke bodo namenili za pomoč prebivalcem v Ukrajini, ukrajinskim beguncem v večjih zbirnih centrih karitasa v sosednjih državah in tudi za nameščene v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti, so pojasnili.

Karitas v Ukrajini pomaga v vojni prizadetim prebivalcem, ki obupano iščejo varno zatočišče tako v zahodni Ukrajini kot v tujini. Življenjsko pomembno pomoč in psihosocialno podporo zagotavljajo zlasti ženskam in otrokom v 22 centrih po vsej državi.

Notranje razseljenim osebam na poti pa zagotavlja osnovne informacije, hrano, pitno vodo in komplete za osebno higieno ter varen in zanesljiv prostor za spanje, prehranjevanje in umivanje. Zaposleni in prostovoljci karitasa v Ukrajini zagotavljajo tudi varen prevoz za razseljene družine, da lahko pridejo do svojih bližnjih.

Izpostavili so še, da je vse več ukrajinskih beguncev v sosednjih državah, kot so Poljska, Moldavija, Slovaška, Romunija in Madžarska, kjer jim že pomagajo lokalni karitasi. Še posebej velika je pomoč karitasa na Poljskem, kamor je pribežalo že 280.000 Ukrajincev.

Spomnili so še, da še naprej zbirajo finančno pomoč, ki jo je mogoče nakazati na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 76, s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče prispevati s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen