Po podatkih ZN iz Ukrajine zbežalo že več kot 4 milijone ljudi

0

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes sporočil, da je od začetka ruske invazije iz Ukrajine zbežalo 4.019.287 ljudi, zgolj na Poljsko jih je odšlo več kot 2,3 milijona. Število beguncev iz Ukrajine je tako že preseglo prvotne napovedi UNHCR, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

UNHCR je ob tem na Twitterju zapisal, da je po ocenah ZN 13 milijonov ljudi ujetih na prizadetih območjih, ki jih ne morejo zapustiti. “Soočeni smo z ogromno humanitarno krizo, ki se iz sekunde v sekundo povečuje,” je dodal.

Vodja UNHCR Filippo Grandi je ob tem sporočil, da je danes prispel na obisk v Ukrajino. “V Lvovu se bom z ukrajinskimi oblastmi, ZN in drugimi partnerji pogovarjal o tem, kako okrepiti podporo ljudem, ki jih je prizadela in razselila ta nesmiselna vojna,” je zapisal na Twitterju.

UNHCR navaja še, da sta hitrost in obseg preseljevanja v Evropi trenutno najvišja po drugi svetovni vojni. Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov vseh, ki so pobegnili iz Ukrajine, moške med 18 in 60 letom pa lahko vpokličejo v vojsko in zato sploh ne smejo zapustiti države.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je sicer sporočila, da je poleg ukrajinskih beguncev državo zapustilo tudi skoraj 200.000 posameznikov iz drugih držav, ki so živeli, študirali ali delali v Ukrajini.

Po podatkih raziskave IOM naj bi bilo 16. marca v Ukrajini notranje razseljenih približno 6,5 milijona ljudi. “Zaradi vojne v Ukrajini je IOM okrepila svoja prizadevanja za preprečevanje trgovine z ljudmi, tako znotraj države kot v širši regiji,” so dodali.

Pred rusko invazijo 24. februarja je imela Ukrajina v regijah pod vladnim nadzorom 37 milijonov prebivalcev. Število ne vključuje prebivalcev polotoka Krim, ki je bil priključen Rusiji leta 2014, in dveh proruskih separatističnih regij na vzhodu Ukrajine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen