Pentagon se je ustrašil ponudbe Poljske, da bi predala bojna letala za obrambo Ukrajine

0

Pentagon je v torek sporočil, da ponudba Poljske glede predaje letal tipa mig-29 ZDA, da bi jih lahko nato koristila ukrajinska vojska, ni sprejemljiva. Opozorili so, da bi tovrstna poteza predstavlja resne pomisleke za celotno zvezo Nato, poročajo tuje tiskovne agencije.

Varšava je po oceni poznavalcev ujela ameriške predstavnike nepripravljene, ko je v torek predlagala predajo svojih letal iz časa Sovjetske zveze ameriškemu oporišču Ramstein v Nemčiji. V okviru predlagane sheme bi lahko ta letala nato premestili v Ukrajino, poljske sile pa bi v zameno dobile ameriška vojaška letala F-16.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v torek ocenil, da ideja, da bi omenjena letala, ki bi bila na voljo ZDA, poletela v zračni prostor, kjer potekajo ruski boji v Ukrajini, predstavlja resne pomisleke za celotno zavezništvo. “Še naprej se bomo posvetovali s Poljsko in drugimi zavezniki v Natu glede tega problema in zapletenih logističnih izzivov, ampak ne verjamemo, da je poljski predlog sprejemljiv,” je sporočil.

“Kot smo dejali, je odločitev o premestitvi poljskih letal v Ukrajino v rokah poljske vlade,” je še pojasnil.

Varšava je sicer večkrat zavrnila možnost, da bi neposredno poslala svoja vojaška letala v sosednjo Ukrajino.

Da si Washington prizadeva za dogovor s Poljsko o dobavi vojaških letal Ukrajini za okrepitev obrambe Kijeva pred rusko invazijo, so že v soboto poročali ameriški mediji. Ukrajina naj bi si namreč želela zlasti letal ruske izdelave, za katera so izurjeni njeni piloti.

V nedeljo je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken med obiskom v Moldaviji potrdil ameriška prizadevanja za dogovor s Poljsko glede dobave vojaških letal Ukrajini kot pomoč v boju proti ruski invaziji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen