Na vzhodu Avstralije zaradi nevarnosti poplav v pripravljenosti 300.000 ljudi

0

Zaradi obsežnih poplav na vzhodni obali Avstralije še vedno veljajo izredne razmere, medtem ko reševalci neutrudno rešujejo ljudi. Lokalni mediji poročajo o osem mrtvih na jugu zvezne države Queensland in enem v Novem Južnem Walesu. Tu so oblasti pozvale 300.000 prebivalcev, naj bodo pripravljeni za evakuacijo, poplave pa grozijo tudi Sydneyju.

Sekretarka zvezne države Novi Južni Wales Steph Cooke je dejala, da mora biti 300.000 prebivalcev zvezne države pripravljenih na hitro evakuacijo v primeru potrebe. Prizadete prebivalce je pozvala, naj pripravijo prtljago ter mobilne telefone s polnilci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na posnetkih najbolj prizadetih območij je videti skoraj povsem potopljena poslopja in ljudi na strehah hiš, ki čakajo na reševalce. Ti jih neutrudno rešujejo s čolni in helikopterji.

V poplava sta bili doslej najbolj prizadeti mesti Gympie v Queenslandu in Lismore v Novem Južnem Walesu.

Ekstremno vreme s hudimi nalivi je posledica območja nizkega tlaka, ki se le počasi premika. Sedaj se premika od severa proti jugu. Vremenoslovci so danes opozorili, da se morata največje avstralsko mesto Sydney in južna obala Novega Južnega Walesa pripraviti na močno deževje in možnost obsežnih poplav.

Sydney se je pred kratkim že soočil s poplavami. Meteorologi poudarjajo, da je bilo to najbolj mokro poletje v mestu v zadnjih 30 letih.

Avstralski premier Scott Morrison je opozoril, da vremenoslovci v tem tednu napovedujejo nadaljnje nevihte in poplave.

V sosednji zvezni državi Queensland, kjer je v poplavah v zadnjih dveh dneh umrlo osem ljudi, pogrešajo dva moška. V poplavah so prizadete tudi prestolnica zvezne države Brisbane ter mesti Gympie in Maryborough ter med turisti priljubljena Sončna obala. Ponekod je v nekaj dneh deževalo več kot v celem letu.

Podnebne spremembe so še posebej prizadele Avstralijo. Sredi januarja so med vročinskim valom na zahodu države zabeležili več kot 50 stopinj Celzija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen