London: Putin in ruski vojaški poveljniki bi lahko bili preganjani zaradi vojnih zločinov

0

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegovi vojaški poveljniki v Ukrajini bi lahko postali tarča pregona zaradi vojnih zločinov, kot je nediskriminatorno obstreljevanje ukrajinskega mesta Harkov, je danes ocenil britanski pravosodni minister Dominic Raab. London je danes na seznam bank, ki so predmet sankcij, dodal banko Sberbank.

V obstreljevanju drugega največjega ukrajinskega mesta je bila med drugim po navedbah tamkajšnjega župana uničena šola. Ubitih naj bi bilo najmanj 11 civilistov, več sto pa ranjenih. Na naslovnicah britanskih časnikov so danes fotografije dveh deklic, ubitih v ruskih napadih na Ukrajino, skupaj z besedami zdravnika, ki je skušal rešiti eno od njiju: “Pokažite to Putinu.”

Po trditvah organizacije Amnesty International so ruske kasetne bombe poleg tega v petek zadele otroški vrtec na severovzhodu Ukrajine, ki so ga uporabljali kot zaklonišče, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, tudi otrok.

Raab, nekdanji tožilec za vojne zločine, je za britanski Sky News dejal, da bodo Velika Britanija in njene zaveznice čakale, kolikor bo treba, da pripeljejo kršitelje pred roko pravice. Ob tem je spomnil na vojne, ki so v 90. letih prejšnjega stoletja pretresle območje nekdanje Jugoslavije.

“Zato tako Putinu kot tudi vojaškim poveljnikom v Moskvi in na terenu v Ukrajini jasno sporočamo, da bodo morali odgovarjati za kakršnekoli kršitve vojnega prava,” je poudaril minister in dodal, da obstaja za Putina ter ruske generale in vojake “zelo realna grožnja, da bodo končali na zatožni klopi sodišča v Haagu”.

Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu Karim Khan je v ponedeljek sporočil, da začenja preiskavo o razmerah v Ukrajini, saj obstaja razumna podlaga za domnevo, da so bili v Ukrajini od leta 2014 storjeni morebitni vojni zločini in zločini proti človečnosti. Preiskava ICC bo zajela tudi vsa nova domnevna kazniva dejanja, ki so v pristojnosti ICC.

Britanski premier Boris Johnson je medtem v luči svojega obiska na Poljskem in v Estoniji, v okviru katerega se bo srečal tudi z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, napovedal nadaljevanje “maksimalnega pritiska” na Rusijo, saj da mora Putin še naprej čutiti posledice svoje odločitve za napad na sosednjo državo.

“Putinu mora spodleteti”, glede tega smo si Velika Britanija in njeni zavezniki enotni, je poudaril Johnson po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Velika Britanija je sicer proti Rusiji uvedla že številne sankcije. Danes so v Londonu na svoj seznam sankcioniranih entitet dodali še največjo rusko zasebno banko Sberbank in obenem zatrdili, da bodo stroški Kremlja zaradi invazije le še naraščali. Obstoj skupine Sberbank Europe je, potem ko sankcije proti njej v nedeljo uvedla EU, pod vprašajem.

Britansko finančno ministrstvo je sicer v ponedeljek odredilo zamrznitev premoženja vseh ruskih bank, vključno s centralno, in britanska pristanišča zaprlo za ruske ladje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen