Janša jasno zatrdil, da SDS ne vpliva na poslovanje NTV24 in Nove hiše in nima tega namena

1

Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, je danes zaslišala predsednika vlade in SDS Janeza Janšo. Slednji je zanikal, da bi stranka SDS v preteklosti kakorkoli vplivala na poslovanje podjetij NTV24, saj gre za delniško družbo, niti na poslovanje podjetja Nova Hiša, ki izdaja spletni portal Nova24tv.si

“Če ima kakšen član SDS kje delež, ne vemo. Nismo preverjali, ker nimamo ne pravne podlage ne tega namena,” je dejal glede očitkov o možnosti vplivanja na omenjeni dve podjetji. Ima pa SDS manjši delež v družbi Nova obzorja, je spomnil.

Glede najema kredita SDS pri družbi Nova obzorja, ki je delno v lasti SDS, je Janša poudaril, da so pravna mnenja o “posojanju denarja samemu sebi različna”.

Podpredsednik komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) je Janšo spraševal glede njegovih morebitnih poznanstev z več posamezniki, ki so blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu. Janša je vsakokrat odgovoril bodisi da mu ime posameznika ni poznano bodisi da posameznika ne pozna, ne izključuje pa možnosti, da ga je že kje srečal.

Möderndorfer je vprašal tudi, če se Janši ne zdi, da obstaja tanka meje med sredstvi, ki jih podjetje Ripost nakazuje nekaterim slovenskim medijem, in sredstvi, ki jih podjetju Ripost nakazuje Madžarska. Gre namreč za podjetje, ki je glede na decembrsko pričanje nekdanjega direktorja Nove24 TV Aleša Hojsa v mediju Nova24 TV kupovalo oglasni prostor.

“Mislim, da so tovrstni deleži desetkrat manjši od zneskov, ki so jih mediji slovenske tranzicijske levice dobili iz slovenskega proračuna v času levih vlad,” je odgovoril Janša.

Na vprašanje glede domnevnih napačnih poslovnih izkazov stranke SDS v letu 2018 je pojasnil, da je izkaz pregledalo računsko sodišče. Če je res prišlo do napake, je bila ta popravljena, je dejal.

Ne spomni se, da bi o posojilu Dijane Đuđić stranki SDS razpravljali na kateremkoli od organov stranke in da je tekoče poslovanje stranke pristojnost generalnega sekretarja.

Po Janševem mnenju je bila preiskovalna komisija ustanovljena, “ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen medijski monopol v Sloveniji vsaj malenkostno ogrožen.”

Zaslišanje je bilo zaradi Janševega odhoda na sejo vlade prekinjeno. Predsednik komisije Gregor Perič (Konkretno) je napovedal, da bodo datum ponovnega zaslišanja poskušali uskladiti s kabinetom predsednika vlade.

Seja se je sicer začela s približno 20 minutno zamudo. Perič je namreč napovedal, da bo Janša ob uvodni predstavitvi uporabil predstavitev v programu PowerPoint. Temu sta ostro nasprotovala člana komisije Möderndorfer in Marko Koprivc (SD), ki sta prošnjo premierja označila za poskus zavlačevanja. Perič je njuni zahtevi po umiku možnosti uporabe predstavitve ugodil.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Pa kdo ga sploh še resno jemlje s svojim trobezljanjem!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen