Iz Rusije po novem prepovedano odnesti več kot 10.000 dolarjev, Rusi v paniki dvigujejo velike zneske s svojih računov

0

Iz Rusije je od danes prepovedano odnesti gotovino v tuji valuti v vrednosti več kot približno 9000 evrov oziroma 10.000 ameriških dolarjev na osebo. Prepoved je zapisana v odloku, ki ga je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin. Na ta način naj bi preprečili odtok kapitala iz države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je sicer odločitev, da prepove odnašanje večjih količin tujih valut iz države, utemeljil z “neprijateljskimi” koraki ZDA in drugih zahodnih držav ter organizacij proti Rusiji.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino številni ljudje zapuščajo tudi Rusijo, saj se bojijo, da se bodo razmere tam kmalu občutno zaostrile. Mnogi med njimi skušajo pri tem na varno s seboj odnesti gotovino.

Številni dvigujejo velike zneske s svojih računov. Pred bankomati v Moskvi po poročanju dpa zaradi sankcij, ki so jih proti več ruskim bankam uvedle zahodne države, že nekaj dni nastajajo dolge vrste čakajočih. Vrednost rublja je v primerjavi s tujimi valutami strmoglavila, ljudje se bojijo za svoje prihranke.

Nekatere bančne kartice v trgovinah ne delujejo več, vse več bankomatov je praznih. Cene živilskih izdelkov z Zahoda, na primer vina, se hitro dražijo. Mnogi Rusi medtem kupujejo tehnične izdelke, kot so mobilni telefoni, preden se bodo tudi ti bistveno podražili, poroča dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen