DZ na izredni seji o deklaraciji o trenutnih razmerah v Ukrajini

0

Državni zbor bo danes na izredni seji obravnaval predlog deklaracije o trenutnih razmerah v Ukrajini. Glede na predlog deklaracije bi obsodil rusko agresijo na Ukrajino ter priznanje pokrajin Doneck in Lugansk. Obenem naj bi poslanci podprli mednarodne sankcije proti Rusiji in Belorusiji ter evropsko perspektivo Ukrajine.

Predlog deklaracije o trenutnih razmerah v Ukrajini so v parlamentarni postopek vložili poslanci vseh poslanskih skupin razen SNS s prvopodpisanim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem.

Glede na predlog bi DZ obsodil rusko agresijo na Ukrajino kot kršitev mednarodnega prava ter rusko priznanje pokrajin Lugansk in Doneck kot neodvisnih republik. Poleg tega izraža solidarnost z ukrajinskim narodom, ki ima edini pravico odločati o svoji prihodnosti, podpira humanitarnost ter poziva k prizadevanjem za dosego miru.

Predlog deklaracije tudi podpira do sedaj sprejete mednarodne sankcije proti Rusiji in Belorusiji. Prav tako podpira evropsko perspektivo Ukrajine, njeno prošnjo za članstvo v Evropski uniji ter sprejetje jasnega načrta z jamstvom članstva do leta 2030 ob izpolnjevanju pogojev.

Slovensko vlado poziva, da nadaljuje s humanitarno pomočjo Ukrajini in da podpira aktivnosti v mednarodni skupnosti za vzpostavitev pogovorov med ukrajinsko in rusko stranjo.

Predlogu deklaracije je zeleno luč že prižgal matični odbor DZ za zunanjo politiko. Pričakovati je, da jo bo podprl tudi celoten državni zbor.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen