Zelenski: Nastala je mednarodna protivojna koalicija v podporo Ukrajini, hkrati Ukrajina v Haagu vložila tožbo proti Rusiji

2

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes izrazil zadovoljstvo, da njegova država prejema pomoč od mednarodnih zaveznikov, medtem ko ruske sile nadaljujejo napad nanjo. Zelenski je tudi pozval tujce, naj pridejo v Ukrajino in se borijo skupaj z Ukrajinci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prejemamo orožje, zdravila, hrano, dizelsko gorivo in denar,” je Zelenski dejal v video nagovoru in dodal, da je že nastala močna protivojna koalicija v podporo Ukrajini.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da voditelj države poziva tujce, naj pridejo v Ukrajino in se skupaj z Ukrajinci borijo proti ruskim vojnim zločincem.

“Ni večjega prispevka, ki bi ga lahko posameznik dal za mir,” je generalštab zapisal v objavi na Facebooku in dodal, da bodo tuji borci del mednarodne legije za obrambo Ukrajine.

Ukrajina je na Meddržavnem sodišču v Haagu vložila pritožbo zoper Rusijo, je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Rusija mora odgovarjati za manipuliranje s pojmom genocid pri upravičevanju agresije,” je Zelenski zapisal na Twitterju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zahtevamo nujno odločitev, s katero bi Rusiji naložili, naj takoj preneha z vojaškimi aktivnostmi, in pričakujemo, da se bo postopek začel prihodnji teden, je še zapisal Zelenski.

Meddržavno sodišče s sedežem v Haagu nima pooblastil za vlaganje kazenskih obtožb proti posameznim ruskim voditeljem, ki stojijo za štiri dni trajajočo invazijo.

Je pa to najvišje sodišče na svetu za reševanje pravnih sporov med državami zaradi domnevnih kršitev mednarodnega prava in je najvišja sodna institucija Združenih narodov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob začetku operacije v Ukrajini dejal, da je cilj Moskve denacifikacija in demilitarizacija Ukrajine. Velik del mednarodne skupnosti pa je invazijo obsodil kot očitno kršitev mednarodnega prava.

Št. komentarjev: 2
  1. Exodus pravi

    Super poteza, poleg obrambe še vedno civilizirano dejanje Ukrajine. Mogoče se res vsi zbemo v Ukrajini proti Putinu!

  2. PIF pravi

    Vendar bo brez ZZB, ki je že umaKNIL svojo obsodbo agresije na Ukrajino. Kdo jo je objavil in kdo je urgioral bi bilo zanimivo vedeti.-

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen