Ruska vojaška grožnja je še vedno realna, zato nadaljnja usklajevanja V EU in Natu

0

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju pred vrhom z državami Afriške unije na neformalnem zasedanju razpravljali o zaostrenih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini. To bo še naprej tudi glavna tema obrambnih ministrov zveze Nato, ki danes nadaljujejo dvodnevno zasedanje v Bruslju.

Srečanje voditeljev članic EU o ukrajinski krizi naj bi bilo kratko, predvidoma enourno, začelo naj bi se ob 12.30, je v sredo po Twitterju sporočil govorec predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

Najhujša varnostna kriza v Evropi po hladni vojni bo še vedno tudi v ospredju zasedanja obrambnih ministrov članic zveze Nato, ki se bodo danes sestali z ukrajinskim in gruzijskim kolegom. Razpravljali bodo o politični in praktični podpori Ukrajini.

V sredo, prvi dan zasedanja so obrambni ministri zaradi ruske grožnje Ukrajini naročili opredelitev možnosti za dolgoročnejšo krepitev zavezniških sil na vzhodnem krilu, tudi z novimi bojnimi skupinami v srednjem in vzhodnem oziroma jugovzhodnem delu Evrope. Nabor možnosti gre pričakovati v nekaj tednih.

Ministri, med njimi slovenski obrambni minister Matej Tonin, so sprejeli tudi skupno izjavo, v kateri so izrazili veliko zaskrbljenost zaradi zelo obsežnega, neizzvanega in neutemeljenega kopičenja ruskih sil v in ob Ukrajini ter v Belorusiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen