Razmere na vzhodu Ukrajine se zaostrujejo; pred granatami je moral bežati tudi ukrajinski notranji minister

0

Obe strani, ki sta že od leta 2014 vpleteni v konflikt na vzhodu Ukrajine, danes poročata o novih kršitvah prekinitve ognja. Da je teh vedno več, potrjujejo podatki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki jih je samo v soboto naštela več kot 1500.

Proruski separatisti v ukrajinskih regijah Doneck in Lugansk trdijo, da so ukrajinske sile danes ponoči večkrat obstreljevale vasi na njihovi strani frontne črte. Tudi ukrajinska vojska je davi navedla vrsto kršitev prekinitve ognja s strani separatistov. O novih žrtvah danes zaenkrat ne poročajo, sta pa bila v soboto na območju po navedbah Kijeva ubita dva ukrajinska vojaka.

Navedb tako ene kot druge strani ni mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podatki, ki jih zbirajo opazovalci Ovseja na nemirnem območju, potrjujejo, da se razmere tam nevarno zaostrujejo. V zadnjih dneh se je tako število kršitev premirja močno povečalo, samo v soboto so jih našteli več kot 1500, od tega skoraj 1000 v Lugansku in skoraj 600 v Donecku.

Med drugim je moral pred granatami v soboto bežati ukrajinski notranji minister Denis Monastirski, ki je obiskal vojake na vzhodni frontni črti. Samo nekaj minut potem, ko je novinarjem zatrdil, da so v Kijevu “pripravljeni na vse scenarije”, ga je namreč preletelo več izstrelkov in nedaleč stran je odjeknilo več eksplozij. Minister in njegovo spremstvo so se zato pognali v beg in si hitro poiskali zavetje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je medtem v soboto odločno kot “lažne” zavrnil trditve Rusije, da naj bi nekaj ukrajinskih topniških granat padlo na ozemlje Rusije nedaleč od meje z Ukrajino in povzročilo gmotno škodo.

Mednarodni odbor Rdečega križa opozarja, da je situacija nevarna. Poziva k zaščiti civilistov, ujetih v konflikt na vzhodu Ukrajine, ki je terjal že okoli 14.000 življenj. Skrbijo ga tudi težave pri oskrbi s pitno vodo in drugimi nujnimi potrebščinami na območju, saj je bila v nasilju med drugim poškodovana pomembna infrastruktura, piše dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen