Nemčija in Velika Britanija v primežu neurja

0

Nemčijo je v sredo zvečer zajelo neurje, ki je povzročilo odpovedi letov, zamude vlakov in podrlo številna drevesa. Po podatkih nemške meteorološke službe (DWD) naj bi hitrost vetrov začela upadati popoldne. O podobnih vremenskih razmerah poročajo tudi iz Velike Britanije. Obe državi že v petek pričakujeta novo neurje.

Nevihta Ylenia je prizadelo predvsem sever in vzhod Nemčije, DWD pa je izdala opozorila za zaostrene vremenske razmere, ki naj bi trajale do konca današnjega dneva. Po njihovih podatkih naj bi danes na najvišjem vrhu severne Nemčije Brocken v gorovju Harz v zgodnjih urah v polurnem obdobju zabeležili povprečno hitrost vetra 120 kilometrov na uro.

Deutsche Bahn je danes začasno ustavil nekatere daljše železniške povezave na Spodnjem Saškem, v Bremnu, Schleswig-Holsteinu, Mecklenburg-Predpomorjansko, Berlinu in Brandenburgu. Lufthansa pa je sinoči preventivno odpovedala 20 letov. Potnikom so svetovali, naj stanje svojega leta preverijo na spletni strani letalske družbe.

V Severnem Porenju-Vestfaliji je deželna ministrica za izobraževanje Yvonne Gebauer danes odpovedala pouk. V več regijah Spodnje Saške in Bavarske lahko učenci zaradi vremenskih razmer ostanejo doma.

Britanski urad za avtoceste in meteorološki urad sta prav tako izdala opozorilo o zaostrenem vremenu zaradi močnega vetra na območju vzhodne Anglije, jugovzhoda in jugozahoda v petek med 6. in 18. uro. Veter je dosegel hitrost do 160 kilometrov na uro.

Po neurju Dudley je brez elektrike sprva ostalo 19.000 domov in podjetij, trenutno pa oskrbe z električno energijo ni v približno 1000 poslopjih. Britanski National Rail je danes ob 7. uri sporočil, da je bilo prizadetih več deset železniških družb na severu Anglije, v Midlandsu, Walesu in večjem delu Škotske.

Agencija za okolje je za severna območja Anglije izdala dve opozorili pred poplavami. Vodja službe za poplave Katharine Smith je pri tem dejala, da bi močan veter lahko v petek povzročil poplave na delih zahodne, jugozahodne in južne obale Anglije ter na reki Severn, ki je pod vplivom plimovanja.

Po podatkih DWD bo hitrost vetrov v Nemčiji popoldne začela upadati, vendar pa bo predah verjetno kratek. Obe državi pa se že pripravljata na novo jutrišnje neurje – Nemčiji se približuje Zeynep, Veliki Britaniji pa Eunice.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen