Madžarski premier Orban obsodil rusko invazijo na Ukrajino: Nikomur ne bomo dovolili, da bi Madžarsko pahnil v to vojno!

0

Madžarski premier Viktor Orban je po izrednem vrhu EU v Bruslju danes dejal, da države članice EU družno obsojajo rusko vojaško akcijo proti Ukrajini in bodo uvedle enotne sankcije. Ob tem je poudaril še, da “nikomur ne bodo dovolili, da bi Madžarsko pahnil v to vojno,” poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Rusija je napadla Ukrajino. Skupaj z našimi zavezniki v EU in zvezi Nato obsojamo rusko vojaško akcijo,” je Orban dejal v videoposnetku, ki je bil objavljen na njegovi strani na Facebooku.

“Jasno sem povedal, da se bomo zavzemali za madžarske nacionalne interese in da ne bomo nikomur dovolili, da bi Madžarsko pahnil v to vojno,” je še dodal madžarski premier. Voditelji EU so se na vrhu strinjali, da vojna “ne more biti rešitev” v nobeni konfliktni situaciji.

Orban je ob tem poudaril, da so se države članice EU skupaj dogovorile za uvedbo sankcij, ki pa naj ne bi vključevale energije, zato je oskrba Madžarske in drugih držav članic EU z energijo po njegovem še vedno “zagotovljena”, poroča dpa.

Orban je dejal še, da so se voditelji EU na vrhu strinjali o pomenu odgovornega ukrepanja, in dodal, da bi “prenagljene in neodgovorne izjave” lahko ogrozile varnost Evropejcev. Povedal je tudi, da je bila sprejeta odločitev, da se več denarja nameni za varnost držav EU, ki mejijo na Ukrajino, vključno z Madžarsko.

Orban se je sicer doslej izogibal kritikam na račun Rusije, saj je v zadnjih letih vzdrževal prijateljske odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V Budimpešti je medtem v četrtek zvečer več tisoč ljudi demonstriralo proti Orbanovi politiki, ki po njihovem mnenju podpira Moskvo, še navaja dpa.

Demonstracije so potekale pred ruskim veleposlaništvom v Budimpešti pod geslom “Proti Putinu, za Ukrajino”. Vodja madžarske združene opozicije Peter Marki-Zay je ob tem dejal, da bi morala Madžarska v celoti podpreti sankcije EU proti Rusiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen