Iz Ukrajine na Poljsko v zadnjih 24 urah prispelo 35.000 beguncev

0

V zadnjih 24 urah je na Poljsko prispelo 35.000 beguncev iz Ukrajine, je v petek sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Po njegovih besedah je večina beguncev žensk in otrok, vendar so med njimi tudi moški, ki niso stari od 18 do 60 let in tako v Ukrajini niso bili vpoklicani v vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obravnava beguncev na ukrajinski strani meje se upočasnjuje, ker vojna povzroča okvare v operacijskem sistemu, ki ga uporabljajo ukrajinski mejni policisti, je za poljsko javno televizijo TVP povedal Szefernaker. Zagotovil je, da lahko Poljska na meji vsak dan sprejme do 50.000 beguncev iz Ukrajine.

Novinar agencije dpa je na mejnem prehodu Medyka-Shegyni poročal, da so begunci, med katerimi so številni potovali peš, več ur čakali na obravnavo.

Večje število ukrajinskih beguncev pa so medtem beležile tudi druge države. Po podatkih slovaškega notranjega ministrstva je od srede do petka mejo prečkalo 7490 ukrajinskih državljanov, kar je petkrat več od običajnega števila mejnih prehodov.

Po navedbah ministrstva je za azil uradno zaprosilo le 14 ljudi, ki so jih pristojne službe nastanile v begunskem taborišču Humenne blizu meje. Slovaški konservativni premier Eduard Heger je skupaj z notranjim ministrom Romanom Mikulecem obiskal mejni prehod Vysne Nemecke in poudaril, da je njegova država pripravljena pomagati beguncem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen