Evropski parlament naj bi začel preiskovati afero Pegasus

0

Sporna vohunska oprema Pegasus, ki jo je več evropskih vlad uporabljalo za sledenje novinarjem, aktivistom in politikom, bo očitno kmalu tudi predmet preiskave Evropskega parlamenta. Poseben odbor v ta namen je januarja zahtevala skupina Renew Europe, ki naj bi sedaj uspela zbrati dovolj podpore, da bo ta dejansko vzpostavljen.

Evropski liberalci, tretja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, so januarja zahtevali ustanovitev posebnega preiskovalnega odbora o zlorabi opreme Pegasus. Obenem so vodje drugih političnih skupin v parlamentu takrat pozvali, naj podprejo njihovo pobudo k preiskavi, ki bi bila prvi ukrep institucije EU na to temo.

Kot je v sredo na Twitterju sporočila ena od sopobudnic preiskave, evropska poslanka Renew Sophie in ‘t Veld, sicer vodja odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), jim je zdaj uspelo pridobiti potrebno podporo večine evropskih poslancev.

“Dobre novice: Predlog Renew Europe za preiskovalni odbor Evropskega parlamenta o aferi Pegasus ima zdaj podporo večine! Ustanoviti ga je treba nemudoma in v celoti preiskati očitke o nezakonitem vohunjenju vladnih kritikov,” je tvitnila Nizozemka. Po poročanju biltena EUobserver naj bi vodje političnih skupin o vzpostavitvi odbora odločali prihodnji teden.

Kot je že januarja ob predstavitvi pobude za preiskavo izpostavila in ‘t Veldova, obstajajo jasni znaki, da so vlade zlorabljale vohunsko opremo proti demokratični opoziciji v svojih državah. S tem je bila “spodkopana evropska demokracija in EU bi morala ukrepati v skladu s tem”. Evropsko komisijo je pozvala, naj sledi zgledu ZDA in uvrsti izraelsko podjetje NSO Group na črno listo.

Oprema izraelskega podjetja NSO Group se je lani poleti znašla v središču mednarodnega škandala, ko so svetovni mediji odkrili, da so vlade po svetu – med drugim v Franciji, Španiji, na Madžarskem in Poljskem – Pegasus uporabljale za vohunjenje za aktivisti, novinarji, odvetniki in opozicijskimi politiki.

Pametni mobilni telefoni, na katere naložijo to programsko opremo, postanejo neke vrste žepne sledilne naprave. Omogočajo branje sporočil lastnika telefona, pregledovanje njegovih fotografij, spremljanje njegove lokacije in celo prižiganje videokamere, ne da bi lastnik za to vedel.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen