ZDA so pripravljene na obrambo zaveznikov v primeru ruske agresije

0

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v četrtek povedal, da ZDA ne verjamejo, da se je Rusija odločila za napad na Ukrajino, vendar je na to vseeno pripravljena in namerava braniti zaveznice.

Sullivan je govoril z novinarji po tednu dni pogovorov med ZDA, zaveznicami in Rusijo. “Pripravljeni smo napredovati za pogajalsko mizo, pripravljeni smo tudi sprejeti potrebne in ustrezne ukrepe za obrambo naših zaveznikov, za podporo partnerjev in odločen odgovor na morebitno agresijo,” je dejal.

Rusija je po trditvah ZDA na meji z Ukrajino nakopičila več deset tisoč vojakov in zahteva jamstva, da se zveza Nato ne bo širila naprej proti njenim mejam. Moskva zanika naklep o invaziji na Ukrajino.

“Obveščevalna skupnost ni sprejela ocene, da se je Rusija odločila za vojaško smer ukrepanja v Ukrajini. Kot stvari stojijo sedaj, ima Rusija priložnost, da pride za mizo,” je dejal Sullivan.

Namestnik ruskega obrambnega ministra Sergej Rjbakov, ki je vodil pogajanja z namestnico ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman v Ženevi, je v četrtek sicer dejal, da lahko Rusija pošlje svoje sile v Venezuelo ali na Kubo.

Sullivan je to označil za bahanje in dodal, da Rusija med pogajanji tega ni omenjala. “Če se bo Rusija pomaknila v to smer, bomo mi s tem odločno opravili,” je dejal Sullivan. Rjbakove besede so obudile spomine na kubansko jedrsko krizo, ko je Sovjetska zveza leta 1962 namestila jedrske rakete na Kubi. ZDA pa so uvedle pomorsko blokado Kube.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen