V Nemčiji več kot 35.000 udeležencev na protestih proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa

0

Po vsej Nemčiji se je v ponedeljek zvečer protestov proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa udeležilo več kot 35.000 ljudi. Številni protesti so bili predhodno prijavljeni, nekateri shodi ne in so bili zaradi tega nezakoniti.

Policija v Amsterdamu prekinila shod proti omejitvenim ukrepom: najbolj razgrete ohladil vodni top, zapele pa tudi gumijevke (klik na fotografijo)

V nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko na severovzhodu države se je po navedbah policije v približno 20 mestih protestov udeležilo skoraj 12.000 ljudi. Ta zvezna dežela je bila v zadnjih tednih v središču protestov proti protikoronskim ukrepom v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zvezni deželi Turingija se je po navedbah policije zbralo več kot 16.000 ljudi.

V Magdeburgu, prestolnici zvezne dežele Saška Anhalt, se je na neprijavljenem protestu zbralo okoli 2500 ljudi. Prišlo je do izgredov med protestniki in policijo, vendar zaenkrat ni poročil o morebitnih poškodovanih.

Nezakoniti protesti so bili tudi na Saškem na vzhodu Nemčije. Na njih se je zbralo nekaj tisoč ljudi. V mestu Lichtenstein je bilo v spopadih s policijo ranjenih 14 policistov. Ti so proti protestnikom uporabili solzivec. Zaradi nasilništva so ovadili 40 oseb.

Na Bavarskem se je protestnega shoda v mestu Nürnberg udeležilo okoli 4200 ljudi, neprijavljenega shoda v mestu Bamberg 2150 ljudi, okoli 900 se jih je zbralo v Ansbachu in okoli 800 v Bayreuthu.

V zvezni deželi Baden-Württemberg na jugozahodu Nemčije se je na protestih zbralo nekaj tisoč ljudi, od tega v mestu Friedrichshafen okoli 2000.

V prestolnici Berlin se je pred poslopjem nemške televizije ZDF zbralo nekaj sto ljudi, ki so med drugim medijem očitali lažnivo poročanje.

V Potsdamu, prestolnici zvezne dežele Brandenburg, je po navedbah policije protestiralo več sto ljudi. Pripravili so tudi protidemonstracije, ki se jih je udeležil župan Potsdama Mike Schubert, vendar oblasti niso navedle podatkov o udeležbi.

Poleg protikoronskih omejitev v vsakdanjem življenju je jeza številnih protestnikov namenjena načrtom o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki jim je naklonjena nemška koalicijska vlada.

V Nemčiji je proti covidu-19 trenutno cepljenih nekaj več kot 71 odstotkov prebivalstva. Številni, ki so prejeli že dva odmerka cepiva proti covidu-19, so bili že tudi cepljeni s poživitvenim odmerkom. Kljub temu pomemben delež prebivalstva – 25,8 odstotka – sploh ni cepljen. To vključuje tudi otroke, ki so stari manj od pet let, za katere cepljenje proti covidu-19 še ni na voljo.

Za necepljene proti covidu-19 v Nemčiji veljajo velike omejitve v vsakdanjem življenju po vsej državi, vključno s prepovedjo vstopa v številne trgovine in objekte za prosti čas. Nemška uradna etična komisija se je že zavzela za razširitev obveznega cepljenja, ki že velja za zdravstvene delavce, na preostalo prebivalstvo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen