Večina udeležencev Muskove ankete na Twitterju pozvala k prodaji 10-odstotnega deleža Tesle

0

Kar 58 odstotkov udeležencev ankete, ki jo je sprožil ustanovitelj podjetja za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla Elon Musk, je na njegovo vprašanje, ali naj proda 10-odstotni delež v Tesli zaradi plačila davkov, odgovorila pritrdilno. Ankete se je od sobote do nedelje udeležilo več kot 3,5 milijona uporabnikov Twitterja.

Če je mislil resno, bo prodal za okrog 21 milijard dolarjev delnic. Gre za njegov protest proti ideji o posebnem davku na milijarderje, ki so ga v okviru pogajanj o zakonodaji za povečanje socialne in okoljske porabe predlagali demokrati, da ne bo večjega proračunskega primanjkljaja.

Musk je ob sprožitvi ankete obljubil, da bo upošteval izid, vendar se do nedelje zvečer še ni oglasil, kaj bo storil. Če bo res prodal delnice zato, da bi plačal davke, bodo ti davki še višji. Bogataši ponavadi prodajajo delnice skozi daljše časovno obdobje, da se izognejo sumu trgovanja z notranjimi informacijami, kar je prepovedano.

Musk je v soboto pojasnil, da ne prejema plače niti bonusov od nobenega svojih podjetij, torej nima dohodka, na katerega bi plačal davek. Ima pa milijarde dolarjev, ki jih je dobil z raznimi kompenzacijskimi paketi oziroma delniškimi opcijami, ki jih lahko kupuje ali prodaja, ko podjetje izpolni ali preseže poslovne načrte.

Musk lahko na primer avgusta prihodnje leto kupi 22,86 milijona delnic Tesle po 6,24 dolarja za kos. V petek je bila Teslina delnica vredna 1222 dolarjev. Demokrati želijo takšne, kot je Musk, obrati za milijarde z uvedbo davka na neuresničeni dobiček, ko gredo delnice navzgor, četudi jih ne prodajo. Takšen davek bi doletel okrog 700 milijarderjev v ZDA, ki se jim to ne zdi pošteno.

Musk ima na Twitterju skoraj 63 milijonov sledilcev. Njegove izjave so doslej že večkrat povzročile strmoglave padce ali rasti vrednosti delnic njegovih podjetij, grozile pa so mu tudi preiskave regulatorjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen