Stevanović pripeljal na protest nekaj sto fanatičnih zanikovalcev virusa, kjer so bili tudi tokrat prisotni totalitarni simboli

0

Nekaj sto protestnikov proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa se je ponovno zbralo na neprijavljenem in nezakonitem shodu na Trgu republike. Tokrat so izpostavili svoje nasprotovanje samotestiranju v šolah, ki je od danes obvezno za učence in dijake.

Po tem, ko pozivov k sredinim protestom zadnjih nekaj tednov stranka Resni.ca na Facebooku ni delila, je tokrat znova pozivala k protestom. Predsednik stranke Zoran Stevanović je v svojem govoru pozval k odpravi covidnih ukrepov in zamenjavi oblasti. Nasprotovanje ukrepom, samotestiranju, pa tudi cepljenju proti covidu-19 je izrazilo tudi več drugih govornikov.

S Policijske uprave (PU) Ljubljana so pred začetkom shoda sporočili, da zaradi trenutne epidemiološke situacije udeležbo na shodu odsvetujejo. Ob tem so vse morebitne udeležence pozvali, naj spoštujejo navodila policistov, vzdržujejo medsebojno razdaljo in v primerih, ko to ni mogoče, nosijo zaščitne maske.

Po nastopu Stevanovića se je zvrstilo še nekaj govornikov, ki so pozivali vlado k odstopu, poudarjali neobstoj virusa, zahtevali odpravo ukrepov in druge nebuloze. Zadnji govornik je protestnike pozval na pohod do Ustavnega sodišča. Ker jih je policija na tej poti blokirala, so se sprehodili po drugih mestnih ulicah. Med drugim tudi skozi Prešernov trg. Do 18. ure policija po naših podatkih ni uporabila prisilnih sredstev.

Gibanje v neposredni okolici državnega zbora je policija tudi tokrat omejila, protest pa videonadzorovala. Policija je udeležence pred shodom pozvala še, naj ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa.

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po navedbah povprašanih ravnateljev sicer povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo.

Medtem so epidemiološke razmere v državi še vedno resne. V državi je po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje več kot 46.000 aktivnih primerov okužbe. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov še naprej raste, po podatkih vlade jih zdravijo 1095, na oddelkih intenzivne nege pa 251. Samo v torek je umrlo 19 covidnih bolnikov, zadnji teden pa sto.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen