Voditelji EU na večerji na Brdu govorili o vlogi EU na mednarodnem prizorišču

0

Predsednik vlade Janez Janša je nocoj na Brdu pri Kranju gostil neformalno večerjo voditeljev članic Evropske unije, s katerimi so opravili razpravo o vlogi EU na mednarodnem prizorišču glede na nedavne dogodke v Afganistanu. Govorili so tudi o varnostnem partnerstvu ZDA, Velike Britanije in Avstralije Aukus ter odnosih s Kitajsko.

Evropski voditelji so se že v strateški agendi za obdobje 2019-2024 dogovorili, da si morajo prizadevati za strateško ukrepanje in povečati sposobnost samostojnega ukrepanja, da bi zaščitili evropske interese, ohranili evropske vrednote in način življenja ter sooblikovali prihodnost sveta. Zato mora EU postati odločnejša in učinkovitejša, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Odnosi s strateškimi partnerji, tudi čezatlantskimi, ter novimi silami morajo biti ključen segment močne zunanje politike. Cilji EU na tem področju se niso spremenili, vendar je treba zaradi nedavnih dogodkov razmisliti o tem, kakšen bi bil najboljši način, da se jih doseže, so sporočili.

Skupno razumevanje svetovnih izzivov in načina za njihovo reševanje ostaja ključnega pomena, ne glede na to, ali so povezani s podnebjem, energijo, trgovino ali varnostjo. Kot vedno pa je izjemno pomembna enotnost, so dodali v premierjevem kabinetu.

Glede Afganistana, Kitajske in Aukusa so se na večerji voditelji strinjali o pomenu multilateralnega pristopa, je sporočil vir iz EU.

Po njegovih besedah je bilo sporočilo predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela glede Afganistana zelo jasno. Čeprav so se članice EU morale soočiti z umikom iz Afganistana, pa to ne pomeni, da je EU zapustila to državo in bo še naprej zagotavljala humanitarno pomoč.

V razpravi o odnosih s Kitajsko je bilo izpostavljeno, da je treba biti v odnosih trden, hkrati pa z njo sodelovati pri reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe. Poleg tega je znova uravnotežiti odnose med EU kot celoto in Kitajsko, je pojasnil vir.

Veliko govora je bilo tudi o strateški avtonomiji EU, zlasti oblikovanju lastne obrambe in zmogljivosti. To načelo bo treba sicer še bolj razjasniti. Veliko pa je bilo opozoril, da je treba hkrati krepiti zavezništva in partnerstva. Zveza Nato ostaja pri tem ključna.

Razprava o tem in tudi o novi deklaraciji o odnosih med EU in Natom se bo sicer nadaljevala na vrhu, ki je napovedan za marec prihodnje leto.

Že na rednem vrhu konec meseca pa bodo govorili tudi o rasti cen energentov, je še povedal omenjeni vir iz EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen