Upravičencem letos še enkrat višje donacije od dohodnine kot lani; največ denarja za Rdeče noske in slovensko karitas

0

Potem ko je sedmi protikoronski zakon zvišal delež, ki ga lahko zavezanci za dohodnino odstopijo družbeno pomembnim ustanovam, se je zvišal tudi znesek donacij tem upravičencem. Od celotnega zneska obračunane dohodnine za leto 2020 so zavezanci za donacije namenili skupaj 10,7 milijona evrov. To je še enkrat več kot lani.

Finančna uprava RS (Furs) je tokrat želje zavezancev po namenitvi dela obračunanega zneska dohodnine upravičencem do donacij upoštevala 14. leto zapored. Vse do leta 2016 je največ denarja prejemala Slovenska karitas, zdaj pa bo že petič zapored največji znesek prejelo društvo Rdeči noski.

Možnost, da zavezanec del svoje odmerjene dohodnine nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov, je v zakonu o dohodnini zapisana od davčne reforme v letu 2007. Doslej je bil ta delež določen pri pol odstotka obračunane dohodnine, za leto 2020 pa se je z decembra lani sprejetim sedmim protikoronskim zakonom podvojil na odstotek.

Ta delež lahko zavezanec razdeli med več prejemnikov in za leto 2020 je takšnih 5554. Finančna uprava nakazuje izplačila dvakrat letno, prva je že opravila konec septembra.

Društvu klovnov zdravnikov Rdeči noski od dohodnine za leto 2020 pripada znesek 441.375 evrov, Slovenski karitas pa 280.572 evrov. Sledijo Zveza prijateljev mladine Slovenije (224.596 evrov), Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje (209.970 evrov) in Katoliška cerkev (112.174 evrov).

Da svoje celotne dohodnine ne bodo prepustili državnemu proračunu, pač pa je del namenili eni ali tudi več organizacijam s seznama, se je v letu 2007 odločilo 210.840 zavezancev za dohodnino, v naslednjih letih pa se je številka povečevala in zdaj že nekaj let vztraja krepko nad 400.000. Za leto 2020 je bilo donacij 510.868, leto prej 496.363.

V tem času se je povečal tudi znesek, ki ga je finančna uprava namesto v državni proračun nakazala upravičencem do donacij: s slabih 2,7 milijona evrov, kolikor je znašal za leto 2007, se je do obračuna dohodnine za lansko leto povečal na skoraj 5,5 milijona evrov. Na seznamu, ki ga je vlada na četrtkovi dopisni seji osvežila, je več kot 5000 upravičencev.

Podatki so sicer še začasni, saj temeljijo na podlagi izdanih informativnih izračunov dohodnine, kjer vsak morebiten ugovor zadrži izplačilo donacij. A kot je razvidno s seznama, se Slovenci najpogosteje odločamo za donacije upravičencem s področja zdravja ter humanitarnim organizacijam s področja socialnega varstva. Prva politična stranka je SDS na 21. mestu, ki bo od obračunane dohodnine za leto 2020 prejela 37.200 evrov.

Zavezanci se lahko za preusmeritev dela svoje dohodnine na račun katere od organizacij s seznama upravičencev odločijo kadarkoli. Na finančni upravi bodo pri odmeri dohodnine za leto 2021 upoštevali zahteve, ki bodo vložene do konca decembra. Ob tem poudarjajo, da vložena zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije velja nedoločen čas oz. do preklica. Ni je treba vlagati vsako leto, lahko pa si zavezanec premisli in del dohodnine za donacije nameni kateremu drugemu upravičencu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen