Umrl je utemeljitelj revolucionarnega prava Ljubo Bavcon

7

V starosti 97 let je umrl Ljubo Bavcon, eden najvidnejših pri nastajanju in utemeljitvi revolucionarnega prava v komunistični Jugoslaviji in Sloveniji. V propadlem režimu se je proslavil z zvestobo partiji, kar je podkrepil z odbiranjem ljudi za napotitev na morišča in ima zaradi tega na svoji vesti na tisoče življenj.

Bavcon je bil rojen leta 1924 v Ljubljani, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Med drugo svetovno vojno se je priključil NOB, bil nekaj mesecev v partizanih, nato pa aretiran in zaprt v italijanskih in nemških zaporih. Po vojni je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je tudi doktoriral. Diplomiral pa je tudi na Inštitutu za družbene vede v Beogradu.

V povojnem obdobju je bil urednik časopisa Slovenski poročevalec, delal je za revijo Naši razgledi. Zaposlil se je na Inštitutu za kriminologijo v Ljubljani, kasneje pa je bil predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je bil med letoma 1969-1971 tudi dekan. V sedemdesetih letih je sodeloval pri pripravi kazenske zakonodaje v Jugoslaviji in Sloveniji, v začetku devetdesetih pa je vodil delovno skupino za pripravo kazenskega zakonika Republike Slovenije, piše Delo.

Kot na spletni strani navaja Slovenska biografija, se je raziskovalno ukvarjal s področji kazenskega materialnega prava, kriminalitetne politike in človekovih pravic. Leta 1988 je bil izvoljen za predsednika Sveta za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki je deloval do začetka leta 1995, ko je z delom začel prvi varuh človekovih pravic. Ta svet je bil ustanovljen kot protiutež Bavčarjevemu Odboru za varstvo človekovih pravic, ki je bil ustanovljen v podporo četverici JBTZ ob aretaciji in sojenju na vojaškem sodišču.

Bavcon je bil tudi vpliven posameznik, ki je svetoval in pomagal pri nezakonitem procesu Patrija. Ta se je izkazal kot proces, ki nima podlage v zakonu in je bil protiustaven.

Od leve proti desni: Bavcon, Fišer, Masleša

Bavcon je med ustanovnimi člani društva Forum 21, leta 2014 pa ga je kontinuiteta imenovala za častnega meščana Ljubljane. Novico o njegovi smrti so za Delo potrdili na Inštitutu za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti.

Št. komentarjev: 7
 1. gottttag QuelleAmeise pravi

  Nato se bo sestal v peklu z ostalimi zločinci, tudi z enonogo pokveko. Marsikaj zločinskega si bodo imeli za povedati. Skrbi me le, da ne želijo še v peklu slučajno vzpostaviti komunističnega režima. Upam, da bo hudič poskrbel zato, bo povečal temeperaturo pri pečenju največjih peklenščkov.
  Upam, da bo kmalu prišel čas, za odpiranje najboljšega šampanjca, ki ga imam pripravljenega, ko bo odšel k hudiču na raženj, največji izdajalec v zgodovini Slovenije, ki mu Slovenija nikoli ni bila in mu ne bo intimna opcija.

 2. exodus pravi

  Morilec in komunistični smetar.

 3. Re gornjemu pravi

  Ubogi ” revček”, kaj je le naredil tebi?

  1. gottttag QuelleAmeise pravi

   Ne samo meni, vsem državljanom Slovenije. Zločinci si ne zaslužijo pietete, le obsodbe.

 4. Jožek pravi

  Res , zelo pietetni komentarji! Dva mrhovinarja!

  1. raft pravi

   Jožek, se strinjam. Pieteta za vse ali pa za nobenega. A to pa ne, ane?
   Banda rdeča!

  2. gottttag QuelleAmeise pravi

   Za zločince ni pietete, le obsodba.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen