Pahor nadaljuje dialog z nasprotniki ukrepov proti covidu-19 in želi na ta način prepričati prepričane

1

Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje dialog z nasprotniki ukrepov proti covidu-19, so sporočili z njegovega urada. Kot so zapisali, je predsednik prepričan, da je dialoga in sodelovanja glede reševanja zdravstvene krize premalo in da bi se lažje in uspešneje soočali z njo, če bi bilo dialoga in sodelovanja več, na vseh ravneh.

Predsednik Pahor je tako danes sprejel Cvetko Turk Jančigaj, ki mu je pisala kot nasprotnica ukrepov proti covidu-19 in udeleženka protestov. V predsednikovem uradu so pojasnili, da je Turk Jančigajeva na javno izrečeno pripravljenost predsednika na dialog nanj naslovila pismo, s prošnjo za pogovor.

V današnjem pogovoru sta se uvodoma strinjala, da je javno izražanje drugačnih stališč in protestiranje legitimno, nasilje in izgredi pa so nesprejemljivi. Soglašala sta tudi, da je o ukrepih za obvladovanje epidemije potrebno še več dialoga, “zato sta se tudi sestala in izmenjala mnenja in njune različne poglede,” so po srečanju navedli v sporočilu za javnost.

Dodali so, da je Cvetka Turk Jančigaj podrobneje pojasnila svoje prepričanje, da so ukrepi vlade za obvladovanje covida-19 nesorazmerni in večinoma neutemeljeni. Meni, da ljudi ne bi smeli siliti k cepljenju, sprejeti ukrepi pa da bi morali imeti ustrezno zakonsko (in ne uredbeno) podlago, določen čas trajanja in biti ustrezno predstavljeni javnosti.

Predsednik Pahor pa je, kot so navedli, ponovil svoje prepričanje, da je cepljenje edini način, saj omogoča usmerjanje in končanje zdravstvene krize. Glede kritik sogovornice o neustreznem ukrepanju vlade je Pahor znova poudaril, da je ob prenizki precepljenosti ukrepanje vlade za zagotovitev javnega zdravstva še vedno nujno, sprotnih ocen ukrepov pa ne daje.

Kot so še navedli v predsednikovem uradu, je predsednik Pahor že pred tem srečanjem sprejel protestnike (t. i. petkove protestnike) in predstavnike nekaterih civilnih iniciativ, ki nasprotujejo vladnim ukrepom, ter Zorana Stevanoviča, pobudnika protestov ob sredah.

Na današnji pogovor je med drugim povabil še predstavnika Iniciative slovenskih zdravnikov, ki se povabilu ni odzval zaradi obveznosti izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Število komentarjev: 1
  1. Exodus pravi

    Pahor ni državnik, nima mnenja o ukrepih in zarad mene lahko takoj odstop!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen