Hojs zavrnil vse očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev

3

Očitki, da je bila uporaba prisilnih sredstev na torkovih protestih pretirana, so po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa neutemeljeni. Minister je delo policije na protestih pohvalil. Po njegovih besedah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in verjame, da bodo tokrat postopki pripeljali do ustreznih zaključkov.

“Žalosti me, da smo bili zopet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanja lastnine po ljubljanskih ulicah,” je o torkovih protestih v Ljubljani dejal minister v izjavi ob robu seje odbora DZ za notranje zadeve. Pri tem je pohvalil delo policije, posebej v teh dveh dneh, ko je vlada tudi aktivirala določene zakonodajne možnosti, da zagotovi varnost za vse udeležence vrha EU.

Dodal je, da je bila gotovo pri tako velikem dogodku oz. kršitvah storjena tudi kakšna napaka, očitki o pretirani uporabi prisilnih, plinskih sredstev pa so po njegovih besedah popolnoma neutemeljeni. Ko je zvečer obiskal operativno-komunikacijski center, ga je začudilo, da ni bilo pridržanih več ljudi, glede na to, kaj se je dogajalo v Ljubljani. “Vodni top je bil uporabljen le na tistih delih, kjer je šlo za eklatantno kršenje javnega reda in miru, po mojem mnenju celo za kazniva dejanja,” je pojasnil minister.

Po Hojsovih navedbah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in, kot mu je znano, tokrat v polni meri sodeluje tudi tožilstvo. Verjame, da bodo tokrat “stvar tudi v tem procesnopravnem postopku pripeljali do ustreznih zaključkov”. Zadnjih podatkov glede pridržanih nima, je pa prepričan, da so vsi postopki legalni in zakoniti in če je kdor koli v priporu, je v skladu z zakonodajo.

Sicer pa je Hojs zatrdil, da v svojih izjavah pretekli teden ni kritiziral dela policije. Povedal je, da je ta vse do trenutka, ko bi morala preprečiti nasilni vdor na ljubljansko obvoznico, delo dobro opravila, ta del pa je bil izveden neustrezno. Glede tuje delegacije, ki se je ta torek znašla v primežu protestnikov, pa je dejal, da je delegacija zamujala in je policija uporabila rezervno varianto. Vse pa se je izteklo, kot se je moralo.

Št. komentarjev: 3
  1. Gasilec pravi

    Po moje je Hojs zadnji, ki lahko to komentira!

  2. METULJ pravi

    Policija je zadnjem prepovedanem protestu v Ljubljani zelo dobro opravila svoje delo! Razgnala je nasilne protestnike! Hvala ! Zahtevamo kazen za te nasilne protestnike!!

  3. ROMAN pravi

    samo batine jih bodo spametovale. In sram naj bo tistih staršev, ki na proteste hodijo mz otroki

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen