V slovenski Istri to poletje presegli turistični obisk iz predkoronskega leta 2019

1

Turistični delavci v slovenski Istri so s poletno sezono zelo zadovoljni. Tako v piranski kot v koprski in izolski občini so namreč v poletnih mesecih presegli celo rezultate iz rekordnega, predkoronskega leta 2019. Ob velikem zanimanju za koriščenje turističnih bonov med domačimi gosti pa beležijo tudi porast med tujimi gosti.

Junija so v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran zabeležili 170.300 nočitev, kar je 60 odstotkov več kot lani in 24 odstotkov več kot leta 2019. Domači gosti so ustvarili 72 odstotkov vseh nočitev. Julija so zabeležili 342.500 nočitev, kar je tri odstotke več kot lani in štiri odstotke več kot leta 2019. Domači gosti so ob tem ustvarili 60 odstotkov vseh nočitev.

Avgusta pa so zabeležili 401.000 nočitev, kar je 13 odstotkov več kot lani in 13,5 odstotka več kot leta 2019. Domači gosti so ustvarili 55 odstotkov vseh nočitev. V treh poletnih mesecih so tako skupaj zabeležili 913.800 nočitev, kar je 15 odstotkov več kot lani in odstotek več kot leta 2019, so za STA navedli v Turističnem združenju Portorož.

Od januarja do konca avgusta so sicer zabeležili 987.500 nočitev, kar je za 7,5 odstotka več v primerjavi z lani, skupno pa še vedno za 29 odstotkov manj kot predlani.

Občina Piran je že lani močno vodila po številu unovčenih turističnih bonov, zato v turističnem združenju predvidevajo, da se ta trend nadaljuje tudi letos. Če so boni zagotovo pripomogli k večji zasedenosti kapacitet s strani domačih gostov, pa se je letos povečalo število tujih turistov, s čimer se je odvisnost od bonov nekoliko zmanjšala, ugotavljajo v Portorožu.

Od junija do avgusta je bilo med tujci največ Avstrijcev, Nemcev in Madžarov, sledili so Čehi, Italijani in Slovaki. Pred pandemijo so sicer tuji gosti poleti ustvarili kar tri četrtine vseh nočitev na destinaciji.

Kapacitete v Portorožu in Piranu so sicer še vedno odlično zasedene. V prvih enajstih dneh septembra so zabeležili 57.600 hotelskih nočitev, kar je 11 odstotkov več kot lani in 15 odstotkov več kot predlani. Hoteli imajo rezervacije še vse do srede oktobra, so še dodali v Turističnem združenju Portorož.

S poletno turistično sezono so zelo zadovoljni tudi v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper, saj številke tako glede prihodov kot nočitev presegajo številke iz lanskega leta kot tudi iz predkoronskega leta 2019, so navedli za STA.

Tako so v letošnjem juniju, juliju in avgustu zabeležili nekaj manj kot 64.000 prihodov v primerjavi z nekaj več kot 49.000 prihodi v letu 2020 in dobrimi 51.500 prihodi v 2019 ter skoraj 191.000 nočitev, s čimer so presegli lanskih 167.500 in dobrih 159.000 nočitev iz leta 2019.

K odličnim rezultatom so pripomogli tudi turistični boni. Glede na to, da je bilo razmerje med domačimi in tujimi gosti približno pol pol, pa vse kaže, da je Koper zanimiv tudi za tuje goste, med katerimi je bilo največ Nemcev, Madžarov, Čehov, Avstrijcev in Italijanov, ugotavljajo na koprskem zavodu.

Tudi v Kopru pričakujejo nadaljevanje turističnega utripa tudi v septembru, ko pripravljajo dva velika kulinarična dogodka, že ta konec tedna pa v Kopru gostijo polovični ironman.

Izolo je v avgustu obiskalo 31.719 gostov, ki so skupaj opravili 134.704 nočitev. V primerjavi z lanskim letom to predstavlja petodstotno povečanje števila gostov in sedemodstotno povečanje opravljenih prenočitev, pa so pred dnevi sporočili iz Turističnega združenja Izola.

76 odstotkov vseh prenočitev so ustvarili domači, preostanek pa tuji gosti. Med temi je bilo največ nemških turistov, sledijo avstrijski, češki, madžarski in italijanski gosti.

V celotni poletni sezoni od junija do avgusta so v Izoli skupaj zabeležili 78.623 gostov, ki so ustvarili kar 318.467 nočitev. V primerjavi z letom 2020 to predstavlja 17-odstotno povečanje števila prihodov in 15-odstotno rast nočitev. V tem obdobju so presegli tudi realizacijo iz leta 2019, saj so zabeležili pet odstotkov več turistov in sedem odstotkov več nočitev.

Kot ugotavljajo v turističnem združenju, se je struktura tujih gostov nekoliko popravila, a še vedno ni primerljiva s predkoronsko, kjer so tuji obiskovalci predstavljali več kot 50 odstotkov vseh. Izola je tudi na samem vrhu po številu unovčenih in rezerviranih bonov.

Število komentarjev: 1
  1. tonč pravi

    Bravo vlada JJ! Sposobni naj še vladajo naslednjih 30 let!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen