Slovenija hiti na pomoč Severni Makedoniji pri gašenju požarov

0

Na pomoč Severni Makedoniji v boju s požari se je danes podala nova skupina slovenskih gasilcev. Skupina 52 gasilcev bo delovala na območju Berova, kjer bo zamenjala slovensko gasilsko odpravo, ki je tam od prejšnjega tedna. Razmere na območju so še vedno resne, opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

V skupini, ki se je danes podala proti Severni Makedoniji, je 43 gasilcev in 9 pripadnikov civilne zaščite, ki bodo skrbeli, da bodo gasilci na terenu varno in učinkovito opravljali svoje naloge. Na območju bodo predvidoma šest dni. V Slovenijo se bodo predvidoma vrnili 17. avgusta.

Sedanja ekipa šteje 48 pripadnikov in 17 vozil. Vozila bodo zdaj ostala v Severni Makedoniji, zamenjala se bo le skupina gasilcev.

Sedanja skupina se z ognjenimi zublji v težkih razmerah bori vsak dan po 12 ur. Delujejo v dveh ekipah – “ko so eni v ognju, si drugi medtem lahko odpočijejo”, je pojasnil Marko Adamič, operativni vodja druge odprave. Poudaril je tudi, da morajo paziti tudi na varnost in zdravje gasilcev. Doslej so zabeležili le eno lažjo poškodbo gasilca, ki se je zgodila pri popravilu gasilskega vozila.

Razmere v Severni Makedoniji so še vedno zelo resne. “Gori praktično na istem mestu, kamor se je odpravila že prva odprava. Veter še naprej menja smeri, vlaga v ozračju pa ostaja nizka, kar ohranja pogoje za širjenje požara,” je povedal Janez Bordon, vodja intervencije druge odprave.

Gasilci tokratne odprave prihajajo iz Severno-primorske regije, in sicer: PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Spodnja Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk ter Obalno-kraške regije, in sicer: PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Izola ter GB Koper, so še sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen