Mineva 90 let od premiere prvega slovenskega filma V kraljestvu Zlatoroga; v prvih desetih dnevih prikazovanja si ga je ogledalo kar 15.000 gledalcev

0

Mineva 90 let od premiere filma V kraljestvu Zlatoroga v režiji Janka Ravnika, ki velja za prvi slovenski igrani, dokumentarni, celovečerni, črno-beli in nemi film. Kot je za STA še povedala Majda Širca gre za film, ki išče ravnotežje med filmsko zgodbo in prikazovanjem pohodništva oziroma gorništva, nastal pa je z veliko odpovedi in entuziazma.

Nemi film V kraljestvu Zlatoroga so ob glasbeni spremljavi prvič predvajali 29. avgusta 1931 v ljubljanski kinodvorani Union. Po besedah poznavalke slovenskega filma Majde Širce je ta film pomemben dokument, ki priča o tem, kaj je nekdaj ljubil Slovenec.

Njegova vsebina je preprosta, prej gorniško izobraževalna kot filmsko dramatična. Predstavniki treh stanov – študent, železar in gornik se odpravijo proti vrhu Triglava. Spotoma srečajo gozdarje, kosce, oglarje in čedno pastirico. Vsako srečanje zabeleži kamera, ki predstavi delo, ki ga ljudje v gorah opravljajo. Po vzponu na Triglav se vrnejo v dolino na bohinjsko stran, od tam gredo na Bled, kjer se razidejo. Film je ob nastanku požel velik uspeh pri občinstvu, filmska kritika pa je tedaj filmu očitala amaterizem.

Nastal je v produkciji Turistovskega kluba Skala po scenariju Juša Kozaka, režiral ga je Ravnik, ki je bil obenem tudi direktor fotografije, montažer, snemalec in koproducent filma. V filmu, ki so ga snemali dobra tri leta, so nastopili Miha Potočnik, Joža Čop, Herbert Drofenik, Manica Sodja in kmetje, oglarji, sirarji ter drugi prebivalci Pokljuke in Triglavskega pogorja. Posnet je bil v črno-beli tehniki na 35-milimetrskem filmskem traku, ki so ga člani fotografske sekcije Turistovskega kluba Skala sami razvili in obdelali.

Po besedah Majde Širca je V kraljestvu Zlatoroga nedvomno film, ki ga je poganjalo ogromno entuziazma, odpovedi in ljubiteljstva – snemali so brez honorarjev – in ki išče ravnotežje med filmsko zgodbo in prikazovanjem pohodništva oziroma gorništva.

Obenem je film poln narodovih čustev ponosa, poguma in ljubezni do domače zemlje, zato po mnenju Majde Širca ne čudi, da je ob premieri filma Ilustrirani Slovenec naslovil članek o filmu Sveta si zemlja slovenska. Da so bili planinci priljubljeni, takrat redki filmi pa še bolj, priča tudi dejstvo, da si je film v prvih desetih dnevih prikazovanja ogledalo kar 15.000 gledalcev.

Sogovornica je spomnila, da je bilo kar nekaj polemik o tem, kateri je bil prvi slovenski nemi igrani celovečerni film – V kraljestvu Zlatoroga ali V triglavskih strminah Ferda Delaka, ki je premiero na filmskih platnih doživel leto dni pozneje. Oba sta bila posneta v slovenskih planinah, oba vključujeta dokumentarne posnetke plezanja v Julijskih Alpah in drugih gorah, oba imata elemente igranih prizorov, oba sta nema in v obeh nastopajo alpinisti, je naštela.

Bilo je tudi nekaj tez, da to sploh nista igrana filma, češ, da v obeh filmih gledalec spremlja zlasti vzpone in bravoroznosti naših prvih alpinistov in ljubiteljskih filmarjev. “Ampak nedvomno je, da je film V kraljestvu Zlatoroga naš prvi igrani, dokumentarni, celovečerni, črno-beli in nemi film, ki je nastal pred vojno in so ga prvič predvajali 29. avgusta 1931,” je še pojasnila Majda Širca.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen