Logar avstrijskemu kolegu obljubil popolno transparentnost glede drugega bloka nuklearke

0

Zunanji minister Anže Logar je danes avstrijskemu kolegu Alexandru Schallenbergu zagotovil popolno transparentnost glede načrtov za izgradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem, zlasti glede presoje vplivov na okolje. Dialog glede tega bo z vsemi slovenskimi sosedami maksimalno vključujoč, je obljubil.

Slovenski zunanji minister je na skupni novinarski konferenci po srečanju v Ljubljani zagotovil, da Slovenija že zdaj izpolnjuje najvišje varnostne standarde na področju rabe jedrske energije, tako pa bo tudi v prihodnje. Je pa jedrska energija za Slovenijo pomemben vir pridobivanja električne energije in predstavlja približno 40 odstotkov vse proizvedene energije v državi.

Logar je menil, da je jedrska energija ključna, če želimo hitro preiti na zelene vire energije oz. zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Pojasnil je, da odločitev o gradnji drugega bloka nuklearke še ni sprejeta, da pa je Agencija RS za okolje (Arso) v postopek presoje potencialnih vplivov na okolje vključila tudi vse sosede in postopek zastavila kar se da široko in vključujoče.

Schallenberg je na drugi strani dejal, da je odprt dialog vsekakor zelo pomemben in da Avstrija spoštuje odločitve drugih držav glede “mešanice” virov pridobivanja energije. A po drugi strani Avstrija tradicionalno izpostavlja tudi pomanjkljivosti jedrske energije, predvsem varnostna tveganja, ki so povezana s tem zaradi morebitne jedrske nesreče, poleg tega pa gre za zelo drago tehnologijo, katere posledice bodo čutile tudi naslednje generacije, je dejal.

Obstajajo tudi alternative – od izrabe sončne, vetrne ali vodne energije do uporabe biomase. Glede na to, da ga je na obisku spremljal tudi deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer, je avstrijski zunanji minister predlagal, da bi Slovenija in avstrijska Štajerska lahko okrepili sodelovanje tudi na energetskem področju. Menil je, da je tu še veliko potenciala, tehnične možnosti pa še niso povsem izkoriščene.

Schallenberg in Schützenhöfer sta se danes v okviru delovnega obiska sestala tudi z državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo Blažem Košorokom. Ministrstvo za infrastrukturo še ni sporočilo, o čem vse so govorili, je pa avstrijska tiskovna agencija APA poročala, da je bil dosežen dogovor o pripravi študije o potresni varnosti morebitnega drugega bloka nuklearke v Krškem.

Ministrstvo za infrastrukturo je energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke izdalo 19. julija. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je takrat povedal, da še ne gre za dokončno odločitev o investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Napovedal je najširšo možno javno razpravo. Vodja Gen energije Martin Novšak je dodal, da bi lahko po optimističnem scenariju do odločitve o gradnji prišli v petih letih, nato pa objekt zgradili v nadaljnjih petih letih.

Štajerski deželni glavar Schützenhöfer je danes med drugim povedal, da naj bi se gradnja drugega bloka začela čez “pet do sedem let”. Pojasnil je, da so mu slovenski sogovorniki zagotovili, da je tudi Slovenija zainteresirana za absolutno varno gradnjo. Glede pozivov v Avstriji, da bi se morala nuklearka v Krškem zapreti, pa je dejal, da “je treba biti realist”, še poroča APA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen