Avtocestna policija na ljubljanski avtocestni povezavi aktivno proti kršiteljem prometnih predpisov

0

Ljubljanska avtocestna policija je doslej opravila več nadzorov, zadnjega v ponedeljek. Ustavili so preko 100 tovornih vozil in avtobusov ter ugotovili nad 30 kršitev, med drugim preobremenjena vozila, vožnjo pod vplivom alkohola ali brez vozniškega dovoljenja. Nadzori so po oceni inšpektorja Matije Mandlja učinkoviti in bodo z njimi nadaljevali.

Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana je od 1. junija dalje, ko je začela z delom, sicer opravila 11 nadzorov prometa na avtocestnem križu, in sicer na območju, ki ga ljubljanska enota pokriva, je v današnji izjavi medijem na sedežu enote v Lukovici pojasnil direktor Uprave avtocestne policije Andrej Jurič.

V sodelovanju s kolegi z ljubljanske in gorenjske prometne policije, specializirane enoto za nadzor prometa ter policisti za nadzor meje so tudi v ponedeljek izvedli poostren nadzor na štirih točkah na avtocestnih povezavah na območju Ljubljane in Gorenjske. Zabeležili so več kršitev voznikov tovornih vozil in avtobusov. Kratkotrajni nadzori so se izkazali za učinkovite, saj na njih sodelujejo tudi finančna uprava, inšpektorat za promet in Dars, tako da istočasno izvajajo različne postopke zoper kršitelje, je povedal Mandelj.

V nadzoru, ki so ga izvedli v ponedeljek, so po njegovih navedbah odkrili pet preobremenjenih vozil, med drugim je eno štiriosno tovorno vozilo prekoračilo skupno maso za 30 odstotkov in osne pritiske za 40 odstotkov. En voznik je vozil pod vplivom alkohola, dva pa brez veljavnega vozniškega dovoljenja, tako da so jima zasegli tovorno vozilo oz. avtomobil. Zaznali so tudi več primerov neupoštevanja obveznih počitkov za poklicne voznike, prekoračitev hitrosti, tehnične pomanjkljivosti na tovornih vozilih in nepravilno zavarovan tovor.

Policisti so devet tovornih vozil izločili iz prometa, izrekli eno prepoved nadaljnje vožnje, enemu vozniku pa so odvzeli vozniško dovoljenje za 24 ur. Izdali so 32 plačilnih nalogov in izrekli štiri globe.

Avtocestni policisti so doslej izvedli še šest akcij ugotavljanja alkoholiziranosti voznikov in po metodologiji Promil preizkusili 711 voznikov. Tako so odkrili 25 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola in zoper vse ukrepali. Med drugim so ustavili tudi državljana Hrvaške, ki je napihal 1,04 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Po besedah Juriča so prav tako opravili tri nenapovedane nadzore nad obremenjenostjo tovornih vozil. Od 55 stehtanih tovornih vozil jih je bilo preveč naloženih 14. Zoper voznike so policisti izrekli globe, zoper pravne osebe, organizatorje prevoza, pa uvedli prekrškovne postopke.

V akcijah nadzora hitrosti in drugih kršitev pa so avtocestni policisti zaznali 91 kršitev, med njimi 24 preobremenjenih tovornih vozil, 16 primerov prehitre vožnje, dve manipulaciji z vgrajenimi sistem adblue ter dva primera manipulacije tahografov, ki so jih storili vozniki tovornih vozil. Tudi tu so policisti izrekli globe oz. uvedli prekrškovne postopke.

“Nekoliko dlje” pa so po besedah Juriča šli pri primerih manipulacije z vgrajenimi sistem adblue, saj preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja goljufije.

Kar 588 hujših kršitev pa so z meritvami hitrosti s stacionarnimi radarji na avtocestnih točkah zaznali policisti oddelka za upravljanje prometa in meritve s samodejnimi merilnimi sistemi, ki od ustanovitve do 8. julija letos deluje v Dragomlju. Kot je povedal Jurič, so na podlagi teh meritev izdali 373 plačilnih nalogov, zoper 215 voznikov pa so ukrepali takoj ter na teren za kršitelji poslali policijske patrulje. Najvišja izmerjena hitrost na avtocesti, kjer je omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro, je bila 239 kilometrov na uro, na območju, kjer je omejitev hitrosti 100 kilometrov na uro, pa 230 kilometrov na uro, je naštel Jurič in delo avtocestnih policistov ocenil kot uspešno.

Avtocestni policisti so sicer v dveh mesecih, od kar delujejo, ugotovili 226 kršitev omejitev hitrosti. “Najbolj nas skrbi podatek, da so avtocestni policisti v tem času odkrili 71 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. In to samo na avtocesti. Ob teh so odkrili še devet voznikov, za katere so sumili, da so pod vplivom mamil ali psihoaktivnih zdravil, ki pa so odklonili strokovni pregled,” je še dodal Jurič.

V zadnjih mesecih na delu avtoceste velja prepoved prehitevanja tovornih vozil, z novembrom po celotnem avtocestnem križu. Po navedbah Juriča so avtocestni policisti izrekli 31 ukrepov ter 800 opozoril. Kot je danes izpostavil Jurič, se po slovenskem avtocestnem križu v povprečju dnevno vozi okoli 6600 tovornih vozil.

Avtocestni policisti so v tem času obravnavali 199 prometnih nesreč, uvedli 37 hitrih postopkov ter ukrepali v 61 primerih vožnje po avtocesti brez vinjete.

Ljubljanska avtocestna policija deluje na območju Policijske uprave Ljubljana, torej na ljubljanski obvoznici ter na štirih avtocestnih krakih v smeri Celja, Novega mesta in Postojne ter deloma Kranja.

Nadzori avtocestnih policistov so se po navedbah Mandlja izkazali za učinkovite, zato bodo z njimi nadaljevali. Že danes na nekdanjem cestninski postaji Lukovica skupaj z Darsom izvajajo nadzor nad tovornimi vozili. “Z delom avtocestne policije smo na pravi poti. Kršitelji, ki bodo kršili cestno-prometne predpise, naj pričakujejo, da bodo zaloteni in sankcionirani,” je še dodal Jurič.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen