DZ razglasil dopolnitev ustave s pravico do znakovnega jezika, sledila je slovesnost

0

Poslanci so osmi dan po sprejetju danes soglasno tudi razglasili ustavni zakon, po katerem se ustava dopolnjuje s pravico do uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika. Določa pa tudi, da svobodno uporabo in razvoj jezika gluhoslepih ureja zakon. V veliki dvorani DZ razglasitev ustavnega zakona obeležujejo s posebno slovesnostjo.

Predlog ustavnega zakona bo dopolnil ustavo z novim 62. a členom, ki se glasi: “Zagotovljena sta svobodna uporaba in razvoj slovenskega znakovnega jezika. Na območjih občin, kjer sta uradna jezika tudi italijanščina ali madžarščina, je zagotovljena svobodna uporaba italijanskega in madžarskega znakovnega jezika. Uporabo teh jezikov in položaj njihovih uporabnikov ureja zakon. Svobodno uporabo in razvoj jezika gluhoslepih ureja zakon.”

Predlog ustavnega zakona je predložila ustavna komisija DZ, njegovo pripravo pa je začela vlada. Poslanske skupine so v današnji predstavitvi stališč izrazile zadovoljstvo, da so naredili zadnji korak za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Poudarili so tudi pomen nadaljnjih korakov pri uresničevanju te ustavne pravice v praksi.

Sicer pa so poslanske skupine izrazile zadovoljstvo, da bo gluhim, naglušnim, gluhoslepim lažje pri uveljavljanju enakih možnosti in pri vključevanju v družbo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen