Timi Zajc zaradi “anti-trenerskih” komentarjev izključen iz slovenske reprezentance v smučarskih skokih

4

Vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je danes na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazda Bertonclja iz reprezentance izključil Timija Zajca. Razlog za izključitev Zajca so njegovi komentarji po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.

Dvajsetletni tekmovalec je namreč v petek zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete v Planici.

Burno dogajanje se odvija pred začetkom današnjega dela domačega svetovnega prvenstva v Planici.

Strokovno vodstvo bo zdaj skušalo v ekipo za nedeljsko ekipno tekmo vključiti Petra Prevca ali Žigo Jelarja, ki sta nameravala Planico in s tem tudi varovani mehurček zapustiti danes zjutraj.

“Zjutraj je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih sprejel sklep o izključitvi Timija Zajca, člana A-reprezentance na FIS Svetovnem prvenstvu v poletih, ki poteka v Planici,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Mladi skakalec iz Hramš je bil daleč od poletov, ki so ga nekoč krasili v Planici, ko je zajadral tudi do 240 metrov. Tokrat je bil videti povsem izgubljen, odgovore pa je zahteval od glavnega trenerja Bertonclja, kot je zapisal na svojem profilu na Instagramu.

“Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev,” je slabo uro po tekmi zapisal Zajc.

“Rečem lahko samo hvala lepa in na svidenje,” je še dodal za konec objave in se nekako vdal v usodo na posamični tekmi. Še pred tem je zbranim novinarjem pod Poncami razlagal o svojih težavah na letalnici. “Težko rečem, zakaj ni šlo. Danes nisem bil sposoben leteti daleč in upam, da bomo do sobotnih serij našli rešitev. Za zdaj še ne vem, moram počakati, da mi kdo kaj pove, potem pa bomo videli naprej,” je izgubljeno razlagal 20-letni skakalec.

Bertoncelj je v petek komentiral izjavo Zajca za slovenske medije. “Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce izgubi občutke. Ni odskakoval z nogami. V četrtek je vsaj malo, tokrat nič. Ko tekmovalec ne odskakuje, je zakrčen v zgornjem delu. Imel je nizko parabolo leta, nič hitrosti … Kljub dvakrat relativno dobrim pogojem so bili njegovi skoki kratki,” je pristavil Kranjčan.

Odgovornost za nastope morajo zato po njegovem mnenju prevzeti tudi skakalci. “Če se da to popraviti, je odvisno od psihološkega stanja tekmovalca, koliko je pripravljen to spremeniti. Treba si je zaupati in biti odločen. Timiju je to že nekajkrat uspelo. Iz Ruke v Nižnij Tagil je storil pozitiven preobrat, zdaj se mu pa spet ponavlja zgodba. Ko nekaj izgubi, nima več nobenega zaupanja. Rezultat je potem takšen, kot je,” je v petek po tekmi razpredal glavni trener reprezentance.

Očitno pa do sobote zjutraj skakalec in trener nista prišla do rešitve, zaradi česar je Bertoncelj podal predlog o izključitvi Zajca iz reprezentance za SP v poletih.

Sklep je bil sprejet na podlagi podpisane pogodbe s športnikom, pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev, ter disciplinskim pravilnikom Smučarske zveze Slovenije, so še dodali iz SZS.

“Timi Zajc je bil o sklepu obveščen takoj po njegovem sprejetju. Za nadaljevanje prvenstva je vodstvo reprezentance zadržalo Petra Prevca in Žigo Jelarja v Kranjski Gori v hotelu Kompas, saj sta želela zeleni mehurček zapustiti ravno danes zjutraj,” so še zapisali.

Po pogovorih z vodstvom tekmovanja in predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) obstaja možnost, da enemu izmed dvojice dovolijo nastopiti na nedeljski ekipni tekmi.

Prevc in Jelar sta v petek nastopala kot predskakalca. Po petkovih Bertoncljevih besedah sprememba ekipe za nedeljsko tekmo ni mogoča, saj se je žirija tekmovanja odločila, da obstaja pravilo, da se predskakalci ne morejo uvrstiti na ekipno tekmo. Zaradi tega sta tako Prevc kot Jelar želela danes zapustiti mehurček. Očitno pa bo Fis o tem še enkrat razmislila in morda na domačem prvenstvu slovenski ekipi dovolila izjemo.

Prihodnji teden se bodo sestali še pristojni organi panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter obravnavali poročilo o petkovem dogodku. O sklepih pa bo javnost obveščena sproti, so še zaključili pri SZS.

Št. komentarjev: 4
 1. Pubec pravi

  Njegov trener pa je gotovo član sds!

  1. Andrej pravi

   Bedno! Ni povsod politika zraven.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Bertoncelj je bil včas skakalec. Slab. Torej je bil kriv trener ali on sam. Po prepričanju je ziher levičar? Je, ni? Al pa nima nobenga političnga prepričanja?

 3. marko pravi

  Ko bi bili tako striktni tudi ob kakšnih drugih srotinjah sporočil maršala

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen