Janša: Vlada imenovala manjkajočega člana nadzornega sveta in ne posega v STA

0

Za demokracijo v vsaki državi so neodvisni javni mediji zelo pomembni, je predsednik vlade Janez Janša danes na izredni seji DZ poudaril v odgovoru na poslansko vprašanje Maše Kociper iz SAB. Glede STA pa je zagotovil, da vlada ne posega vanjo.

Vlada ne posega v Slovensko tiskovno agencijo (STA), predlagali smo le manjkajočega člana v nadzorni svet, ker ga ni bilo, je dejal. Pogodba, za katero vlada želi, da je izpolnjena, pa je bila z agencijo po njegovih besedah podpisana že lani, ko še ni bil premier. Tako kot jo je dolžna izvajati vlada, jo je dolžna izvajati tudi STA, je izpostavil.

Ob poslankinem vprašanju, ali se je v začetku decembra res sestal z novim lastnikom Pro Plusa Petrom Kellnerjem in se z njim pogovarjal o spremembi uredniške politike na POP TV, pa je dejal, da “zapisov portalov, ki delujejo na podlagi denarja neznanega izvora”, ne bere in ne komentira.

“Profesionalni in neodvisni mediji so v izključnem interesu stranke in vlade, ki jo vodim,” je zatrdil. V času njegove prve vlade, ki jo je vodil med letoma 2004 in 2008, se je medijska svoboda v Sloveniji po mednarodnih merilih povečala za 50 odstotkov, je poudaril. “Delamo na tem, da bi bilo tako tudi v tem mandatu,” je dodal.

Poslanka je v svojem vprašanju menila, da “številni odkriti napadi na medije, ki delujejo v javnem interesu, in obračunavanje z njimi” dajejo vtis, da si jih aktualna politika skuša podrediti in razgraditi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen