Avstrija omilila nekatere koronske ukrepe za božične praznike in silvestrovo, a po 26. decembru spet dosledni ukrepi

0

Avstrijska vlada je v petek zvečer omilila nekatere koronske ukrepe za božične praznike in silvestrovo. 24. in 25. decembra bodo tako dovoljena zasebna druženja do deset oseb, za silvestrovo ne bo veljala policijska ura, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so sicer zasebna združenja omejena na šest odraslih in šest otrok iz največ dveh gospodinjstev. V veljavi je tudi policijska ura od 20. do 6. ure.

“Po 26. bo vse tako, kot je sedaj,” je ob tem dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju s predstavniki avstrijskih zveznih držav in nekaterimi ministri. Ob tem je Kurz posvaril, da pandemija še zdaleč ni mimo in sodržavljane pozval, naj omejijo stike samo na nujne. Avstrijcem je še sporočil, da jih čakajo težki časi tudi januarja, februarja in marca, zaradi česar so koronski ukrepi nujni. Prva resna rahljanja ukrepov bo po besedah avstrijskega kanclerja prineslo le cepljenje, ki bo na začetku namenjeno predvsem starejšim.

“Čeprav naše številke padajo, je raven (novih okužb z novim koronavirusom) še vedno visoka,” je opozoril Kurz.

Posamezne zvezne dežele so sedaj tudi dobile možnost, da na prostem, kjer je veliko ljudi, uvedejo obvezno nošnjo zaščitnih mask. Prav tako bodo poslej zaščitne maske obvezne na delovnih mestih, kjer ni mogoče spoštovati priporočene medsebojne razdalje.

Po besedah podkanclerja Wernerja Koglerja naj bi z množičnimi testiranji, ki bodo stalnica do cepljenja, preprečili tretji val epidemije covida-19 v državi. Avstrijski kancler Kurz je v zvezi s tem napovedal nova množična testiranja v zvenih deželah, ki naj bi potekala od 8. do 10. januarja, na Dunaju celo do 17. januarja. Zaposlene, ki imajo tesne stike z drugimi, kamor med drugim sodijo učitelji in pedagogi, naj bi od 8. januarja, testirali vsaka dva tedna.

Na avstrijskem Štajerskem in Spodnji Avstriji se je danes začelo prostovoljno množično testiranje. Dvodnevno testiranje poteka danes od 8. ure zjutraj do nedelje do 18. ure. Na avstrijskem Štajerskem se je od okoli 1,25 milijona upravičenih za testiranje do petka popoldan prijavilo okoli 160.000 ljudi, kar je 12,8 odstotka. Za nemoten potek testiranja skrbi okoli 8000 ljudi.

V Spodnji Avstriji za nemoten potek testiranja skrbi okoli 20.000 ljudi, od tega 6000 prostovoljnih gasilcev. Do testiranja je upravičenih okoli 1,53 milijona ljudi. Do petka zvečer se je k testiranju prijavilo več kot 440.000 ljudi ali več kot 28,8 odstotka.

Avstrija je 7. decembra omilila nekatere koronske ukrepe. Trgovine, frizerski, kozmetični in masažni saloni, knjižnice ter muzeji so ponovno odprli vrata. Od 24. decembra bodo ponovno na prostem dovoljeni posamični športi, kot sta smučanje in drsanje. Restavracije, hoteli ter ostale kulturne ustanove ostajajo še naprej zaprte.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 3241 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 126 bolnikov s covidom-19, na spletni strani poroča avstrijski Krone Zeitung.

Največ novih okužb so potrdili v deželi Spodnja Avstrija in sicer 637, sledi Dunaj s 578 novimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 491 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 175. Najmanj okužb še vedno beleži Gradiščanska. Tokrat so jih v zadnjih 24 urah potrdili 75.

V avstrijskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 3599 bolnikov, od tega 591 na intenzivni negi, kar je 19 več kot dan prej. Skupno je covid-19 v Avstriji zahteval 4415 smrti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen