V novembru namesto redne izredna seja DZ z možnostjo sodelovanja na daljavo

0

Kolegij predsednika DZ je danes razpravljal o delu v novembru in decembru. Potrdil je terminski progam za december, ki v tem mesecu še predvideva redno zasedanje DZ. So pa razveljavili že sprejeti terminski program za november, da bi lahko namesto redne izvedli izredno sejo in s tem poslancem, če bo treba, omogočili sodelovanje na daljavo.

Potem ko je DZ nedavno prvič sejo izvedel tako, da je deloma potekala na daljavo, je predsednik DZ Igor Zorčič sprožil vprašanje, ali naj se za takšen način dela odločijo tudi v novembru in decembru.

Ker pa poslovnik to možnost predvideva le za izredne seje, je predlagal, da bi za november vse predvidene točke, vključno s poslanskimi vprašanji premierju in ministrom, iz redne seje prestavili na izredno sejo, v enakem terminskem obdobju. Poslanci, če bi se znašli v karanteni oz. samoizolaciji, bi tako imeli možnost sodelovanja na daljavo. Kot možnost za december pa je predlagal, da bi sejo prestavili na januar.

Večina na kolegiju je predlogu za november pritrdila ter glasovala za razveljavitev že sprejetega terminskega programa, po katerem bi se redna seja začela 16. novembra. Proti so bili le v Levici, v SAB in LMŠ pa so bili vzdržani.

Violeta Tomić je v imenu poslanske skupine Levice pojasnila, da je treba spoštovati poslovnik. Kršenje poslovnika, “ki smo ga sami spremenili, v okoliščinah, o katerih smo vedeli, kakšne so”, je kot razlog za to, da se bo glasovanja vzdržala, navedla tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Obravnavo te točke so nato prekinili. Zorčič pa je pojasnil, da mora biti vložena zahteva za izredno sejo, nato pa mora kolegij sprejeti še sklep, ki omogoča izvedbo seje na daljavo. Po krajši prekinitvi seje, ko je bila vložena zahteva za sklic izredne seje s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS), se je kolegij nato sestal še enkrat in dokončno potrdil, da se bo 16. novembra namesto redne začela izredna seja z možnostjo sodelovanja na daljavo.

Manj naklonjeni pa so bili na kolegiju možnosti, da se decembrska seja prestavi na januar. Predlog je podprl le vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki se je spraševal, ali se v DZ zavedajo epidemiološkim razmer v državi. Medtem ko vrsta služb dela od doma, so namreč sami v DZ vsak dan in delajo, kot da ni epidemije, je dejal.

Nasprotno sta vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in Tomićeva poudarila, da mora zakonodajna veja delovati. Han se je zato zavzel, naj z odločitvijo glede decembrske seje še počakajo, in je ne sprejemajo vnaprej. Takšno stališče je tudi prevladalo, saj je kolegij terminski program za december potrdil – vzdržali so se le v DeSUS -, seveda pa ostaja možnost, da se v prihodnje glede na takratno situacijo odločijo podobno, kot so se danes za november.

Na kolegiju so danes soglasno sprejeli tudi okvirni terminski program dela DZ za januar. Kar nekaj razprave pa so namenili razčiščevanju dogajanja glede seje odbora za kulturo v preteklem tednu. Zorčič pa je ob tem vodje poslanskih skupin spomnil, da jim je poslal osnutek sprememb dogovora o vodenju delovnih teles in jih zaprosil za odgovor.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen