Vozniki tovornjakov in avtobusov med vožnjo utrujeni, prehitri in nepripeti

0

Policisti ugotavljajo, da so vozniki tovornjakov in avtobusov med vožnjo utrujeni, prehitri in nepripeti. V akciji za njihovo večjo varnost, ki je potekala med 12. in 18. oktobrom, so zabeležili kar 821 kršitev, je policija objavila na svojih spletnih straneh.

Preverili so 5027 voznikov tovornih vozil, pri katerih so ugotovili 803 kršitve cestnoprometnih predpisov, in 359 voznikov avtobusov, pri katerih so ugotovili 18 kršitev. Tovornjakarji so največkrat kršili predpise zaradi neuporabe varnostnega pasu, prehitre vožnje in preobremenjenega vozila. Najpogostejše kršitve pri voznikih avtobusov pa so bile zaradi prekoračenega časa, v katerem je dovoljena vožnja.

Policija znova poziva voznike tovornih vozil in avtobusov, naj upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti. Za volan naj ne sedajo, če so uživali alkoholne pijače. Med vožnjo naj bodo pozorni na cesto in naj pri tem ne telefonirajo, spoštujejo pa naj tudi ustrezno varnostno razdaljo. Vozniki težjih tovornih vozil naj tudi upoštevajo, da mora biti zaradi daljše zavorne poti tudi varnostna razdalja daljša.

Nadalje naj upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Utrujenost voznika je namreč pomemben dejavnik tveganja za nesrečo. Zaradi njega se po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 zgodi približno 20 odstotkov nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila.

Poleg tega je pomembno, da vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom vozila, težkega več deset ton, vodi v hudo prometno nesrečo. Glede na to naj primerno ukrepajo že ob prvih znakih zaspanosti, varno ustavijo, za 15 ali 20 minut zaspijo, nato popijejo kavo in šele zatem nadaljujejo vožnjo.

Vedno naj se tudi pripnejo z varnostnim pasom. Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Prav tako je pomembno, da je pravilno in varno pripet tudi tovor. Ker pa za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, naj se o njih pravočasno poučijo, še svetujejo na policiji.

Po podatkih Agencije za varnost prometa je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta skupaj ugotovljenih 248.105 kršitev prometnih predpisov, od tega pri voznikih tovornih vozil 29.912 kršitev ali 1,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, pri voznikih avtobusov pa 449 kršitev ali 47,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen